El Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge de Catalunya celebra el seu cinquè aniversari
- El CMCiB va celebrar els seus primers cinc anys d'activitat en un simposi dedicat a la recerca biomèdica pionera al CosmoCaixa.
- Destacats investigadors i professionals de la salut van explicar casos d'èxit desenvolupats al centre i van parlar sobre el futur de camps com ara la medicina personalitzada, la bioimatge i la cirurgia robòtica.
- El centre s'ha erigit com a referent per traslladar els avenços de la recerca als hospitals a través de la recerca preclínica i la formació quirúrgica en noves tecnologies a nivell nacional i internacional.
Ahir el Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge de Catalunya (CMCiB), projecte estratègic de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), va celebrar cinc anys des de la posada en marxa de la seva activitat amb l'acte "CMCiB Symposium: 5 years Enabling Pioneering Biomedical Research". El simposi es va realitzar al Museu de la Ciència ' CosmoCaixa Barcelona i va aglutinar 200 persones del sector de la biomedicina i indústria mèdica.
Els directors de l'IGTP anterior i actual, Dr. Manel Puig i Dr. Jordi Barretina respectivament, i el director de Biocat, Dr. Robert Fabregat, van donar la benvinguda als assistents. El Dr. Puig va explicar el repte que va suposar la creació del CMCiB i es va mostrar orgullós de l'èxit del projecte. Per la seva part, el Dr. Barretina va parlar sobre les oportunitats que proporciona el centre i es va mostrar optimista de cara al futur.
El conductor de l'acte, el periodista científic Dr. Pere Renom, va donar pas a la ponència del Dr. Joao Lima, un destacat cardiòleg de renom internacional, pertanyent a la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health als Estats Units. El Dr. Lima va parlar sobre els biomarcadors d'imatge per a la prevenció personalitzada de les malalties cardiovasculars.
A continuació, es va projectar un vídeo que feia un recorregut per la història del centre, les seves infraestructures i serveis, posant en valor els grans assoliments del CMCiB durant els seus primers cinc anys. El vídeo destacava l'impacte positiu del centre en la dinamització de la recerca biomèdica de la bioregió. Les seves infraestructures i tecnologies d'última generació i la seva determinació per seguir els principis 3R i bones pràctiques de laboratori han fet del CMCiB una opció atractiva per donar resposta als reptes en salut que enfronten les institucions de recerca i les empreses que desenvolupen solucions i tecnologies mèdiques. El vídeo va cloure amb el testimoni de persones i investigadors estretament lligats al centre, que van felicitar el CMCiB per la fita assolida i van explicar les oportunitats que els ha donat l'existència d'aquesta infraestructura singular.
El simposi va ser una oportunitat única per mostrar els avenços científico-tècnics en una gran diversitat d'especialitats mèdiques. La primera sessió va girar entorn de projectes d'investigadors del Campus Can Ruti que treballen per trobar solucions a problemes de la salut encara no resolts, a través d'abordatges innovadors i una visió moderna de la medicina personalitzada i de precisió. Van presentar les seves col·laboracions amb el CMCiB i van respondre les preguntes del públic. Hi van participar el Dr. Pere-Joan Cardona, líder de la Unitat de Microbiologia Clínica i Experimental (UMCiE) de l'IGTP i l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (HUGTiP), la Dra. Verónica Rodilla, cap del grup Heterogeneïtat i jerarquies del càncer de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), la Dra. Carmen Aguilar, investigadora sènior del grup de Virologia i Immunologia Cel·lular d'IrsiCaixa, i la Dra. Marta Vives-Pi, líder del grup d'Immunologia de la Diabetis de l'IGTP i directora científica d'Ahead Therapeutics.
El Dr. Cardona va parlar sobre la mosca Drosophila com a model experimental en medicina i el potencial que té per a reemplaçar l'ús de rosegadors en els estudis en malalties infeccioses. La Dra. Rodilla va explicar la utilitat dels models preclínics dissenyats específicament per comprendre l'heterogeneïtat intratumoral i les jerarquies cel·lulars, especialització que afavoreix la reducció del nombre d'animals necessaris. Seguidament, les Dres. Aguilar i Vives-Pi han parlat sobre el potencial que els tractaments immunitaris podrien tenir per a resoldre problemes de la salut actualment sense cura. Aguilar va presentar una nova plataforma de partícules similars a virus per a desenvolupar vacunes contra el melanoma basades en neoantígens, mentre que Vives-Pi va explicar el paper clau dels models experimentals per validar la biodistribució i l'efectivitat de la immunoteràpia que desenvolupen des de la seva spin-off per a la diabetis tipus 1, i com les eines de bioimatge permeten utilitzar el mínim nombre d'animals.
La segona sessió va estar dedicada a històries d'èxit en recerca i innovació tecnològica més properes al pacient. Els ponents van ser Ricard March, director de CEYC i R+D en desenvolupament clínic i preclínic a HIPRA, el Dr. Joan Sánchez de Toledo, cap de l'Àrea del Cor i del Servei de Cardiologia Pediàtrica de l’Hospital maternoinfantil Sant Joan de Déu a Barcelona, el Dr. Joan Vidal-Jové, consultor mèdic i de recerca d'Histosonics Inc. als Estats Units, el Dr. José M. Balibrea, cap de la Unitat de Cirurgia Endocrina-Metabòlica i Bariàtrica de l'HUGTiP, i Natalia París, directora global de màrqueting d'iVascular.
March va posar en valor la col·laboració entre el CMCiB i HIPRA durant l'emergència de la COVID, pel rol que el centre va tenir en la validació de l'eficàcia de la seva vacuna. Tot seguit, el Dr. de Toledo va parlar sobre el desenvolupament d'un dispositiu mèdic per monitorar i evitar el dany cerebral irreversible en nadons, a través del projecte europeu TinyBrains, on l'ús de models animals pediàtrics és essencial. El Dr. Vidal-Jové va explicar l'aplicació de la tècnica no invasiva de la histotrípsia per disruptir teixit tumoral i activar la resposta immunitària contra les cèl·lules malignes, esdevenint una nova possible teràpia per a certs tipus de càncer. Per la seva part, el Dr. Balibrea va parlar sobre el futur de la cirurgia robòtica i l'avenç que suposa en la precisió de la cirurgia i seguretat del pacient refutant la idea que la tecnologia substitueixi la destresa humana en cirurgia. Finalment, París va descriure la complexitat i els reptes que s'enfronten les empreses en el procés de disseny i comercialització de dispositius mèdics, posant com a exemple la seva experiència a iVascular, empresa que desenvolupa dispositius mèdics intravasculars, ressaltant les fases des de la concepció fins a la implementació al mercat.
L'última sessió de l'acte va ser una taula rodona sobre el paper de la imatge en la medicina personalitzada, presidida per la Dra. Victòria Delgado, directora científica del CMCiB. Hi van participar juntament amb la Dra. Gemma Monté, responsable de bioimatge al CMCiB, el Dr. Lima, el Dr. Bart Bijnens, professor de recerca ICREA a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i la Dra. Maria de la Iglesia, investigadora principal de la Unidad Mixta de Imagen Biomédica de FISABIO-CIPF. Cadascú va aportar la seva perspectiva parlant sobre el paper de la imatge en estudis del cor o de la població en general, així com de les eines d'intel·ligència artificial i els bancs d'imatges.
L'acte el va tancar Sara Capdevila, directora tècnica del CMCiB, que va valorar molt positivament la jornada, i va voler fer un reconeixement a tot el personal tècnic que dona suport a la recerca, i que amb el seu compromís i dedicació acompanyen als investigadors a assolir els seus objectius, preservant sempre el valor essencial de la recerca responsable, que segueix els principis de les 3R en la recerca amb models animals: "Les 3R són fonamentals per al desenvolupament responsable de la ciència. El nostre compromís no només millora la qualitat del que fem, sinó que també intensifica la nostra capacitat per traduir els resultats de la recerca en millores tangibles en la pràctica clínica. La bioimatge és un exemple clar d'aquesta aplicació. Les diferents tecnologies aplicades de forma transversal a tot el centre minimitzen l'ús d'animals mentre maximitzem l'impacte dels nostres estudis".
La Dra. Miriam Gironès, directora de desenvolupament de negoci del CMCiB, va posar en relleu el potencial de transferència i col·laboracions del centre: "El simposi d'avui subratlla el fort potencial de col·laboració i innovació del CMCiB. Estem emocionats de continuar fomentant relacions que permetin avançar la recerca i traduir-la en aplicacions pràctiques beneficioses per a la comunitat científica i mèdica, i finalment per a tota la societat".
El simposi del CMCiB ha estat possible gràcies al suport de Canon Medical, la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, PFB Serveis Funeraris, Falco Quality, SOGESA Instal·lacions Integrals, Matachana i la Sociedad Española para las Ciencias del Animal de Laboratorio (SECAL). En col·laboració amb la Fundació "la Caixa".