Presentació
La Unitat de Microbiologia Clínica i Experimental (UMCiE), dirigida per el Dr. Pere-Joan Cardona, cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (HUGTiP), és un Grup de Recerca consolidat i multidisciplinari que està acreditat per la Generalitat de Catalunya. El grup ha participat en les xarxes de recerca espanyoles REIPI (Xarxa Espanyola de Centres de Recerca en Patologia Infecciosa) i RESITRA (Xarxes de Grups d'Infecció i Trasplantament), i en l'actualitat diversos integrants del grup pertanyen al CIBERES (Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa en Malalties Respiratòries), mentre que altres pertanyen al CIBERESP (Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa en Epidemiologia i Salut Pública).
El grup de recerca centra la seva activitat en el desenvolupament, l'estandardització i l'avaluació clínica de tècniques microbiològiques, immunològiques i moleculars que es podrien utilitzar en el diagnòstic de malalties infeccioses, juntament amb el desenvolupament de models experimentals in vivo que inclouen el model de Drosophila, per a establir les característiques de la interfície hoste-patogen, especialment en coinfeccions; l'estudi dels mecanismes a escala molecular que controlen la resistència antimicrobiana, l'avaluació de l'activitat antimicrobiana de nous antisèptics i desinfectants, i la lluita contra la infecció hospitalària mitjançant eines convencionals i d'epidemiologia genòmica. L'epidemiologia genòmica mitjançant seqüenciació del genoma complet també s'ha aplicat a microbis patògens de interès per a la salut pública, com Mycobacterium tuberculosis o SARS-CoV-2, amb finalitats de vigilància i especialment per a la caracterització de brots epidèmics. La NGS també ha brindat l'oportunitat de perfeccionar el diagnòstic mitjançant amplificació i seqüenciació del 16S ribosòmic en mostres difícils (com a vàlvules cardíaques o LCR); o d'analitzar la microbiota intestinal per a avaluar el seu impacte en diferents malalties. Finalment, el grup també realitza una activitat important en el perfeccionament de noves eines per a la detecció sistemàtica de malalties de transmissió sexual, tant en la població general com en poblacions d'alt risc.
La frenètica activitat en R+D durant els últims 25 anys ha encoratjat a diversos científics del servei hospitalari a desenvolupar la seva pròpia trajectòria com a grups independents a l'IGTP. Aquests són els grups: Unitat de Tuberculosi Experimental (Cristina Vilaplana); Diagnòstic i Epidemiologia Genòmica de Patògens (Elisa Martró) i Innovació en Infeccions Respiratòries i Diagnòstic de la Tuberculosi (José Domínguez i Cristina Prat), amb qui el grup col·labora molt estretament.
El grup té com a objectiu ser un referent per a la «visió de microorganismes patògens» al Campus Can Ruti. Això és possible gràcies a la seva visió privilegiada del servei diari a l'hospital col·laborant amb el personal mèdic en el diagnòstic, la prevenció i el tractament de malalties infeccioses. El grup té una sòlida tradició de cooperar i establir contactes amb altres grups, i ofereix col·laborar amb tots els grups de recerca de l'IGTP i la Facultat de Medicina de la UAB per a, d'aquesta manera, unir els vèrtexs del triangle màgic constituït per l'atenció sanitària, la recerca i la formació. A més, el grup aspira a ser un referent en activitats de innovació i transferència de tecnologia al campus.
Paraules clau: tuberculosi, virologia, infeccions emergents, MTS, interfície hoste-patogen, epidemiologia molecular, NGS, microbiota intestinal.
Líder/s de grup
- Pere-Joan Cardona, MD, PhD
Pere-Joan Cardona, MD, PhD
Pere-Joan Cardona és el cap del Departament de Microbiologia de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, que forma part de l'Institut Català de la Salut (ICS). També ocupa és professor a la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb més de 25 anys d'experiència, és un microbiòleg clínic dedicat a desentranyar els mecanismes subjacents a la infecció tuberculosa latent i la transició a la tuberculosi activa (TB).
Per avançar en els seus esforços de recerca, Pere-Joan Cardona va fundar la Unitat Experimental de Tuberculosi a l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP). La seva obra ha estat fonamental en el desenvolupament de models experimentals innovadors in vivo i in silico, aportant contribucions substancials al camp. En particular, la seva recerca va resultar en la creació de la vacuna terapèutica RUTI i l'exploració de teràpies dirigides a l'amfitrió per combatre la TB. A més, ha investigat les propietats immunomoduladores de les micobactèries ambientals, amb l'objectiu d'harmonitzar les respostes immunitàries per combatre diverses malalties.
Pere-Joan Cardona té una àmplia experiència en liderar assajos clínics destinats al desenvolupament de noves eines diagnòstiques, profilàctiques i terapèutiques per a la tuberculosi. La seva col·laboració activa amb consorcis internacionals dedicats a la recerca de la TB subratlla el seu compromís per avançar en la nostra comprensió d'aquest problema de salut global.
Una vegada nomenat cap del Departament de Microbiologia, Pere-Joan Cardona ha afegit altres interessos als seus objectius. D'una banda, l'ús de NSG per a un programa d'epidemiologia molecular destinat a limitar la disseminació de clústers de M. tuberculosis a Catalunya, que està finançat i forma part de l'Agència de Salut Pública de Catalunya; l'amplificació de 16S per a mostres clíniques complexes i la caracterització de la microbiota intestinal en diferents patologies. També està molt interessat en refinar millors eines per a l'escrutini d'ETS en general i en poblacions d'alt risc. Finalment, està ampliant el model d'infecció experimental en Drosophila a altres patògens, com Enterococcus, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus i Candida albicans, per entendre millor la interfície hoste-patogen.
Contacte: pcardonai.germanstrias(ELIMINAR)@gencat.cat
ORCID: 0000-0001-5623-7873
Equip
Investigadores
Elisa Martro, PhD(ELIMINAR)
Verónica Saludes, PhD(ELIMINAR)
Marta Arch, PhD(ELIMINAR)
Alexia Paris(ELIMINAR)
Laia Soler(ELIMINAR)
Bioinformàtic
Antoni Escalas-Bordoy, PhD(ELIMINAR)
Estudiants de doctorat
Maria Vidal(ELIMINAR)
Esther Fuentes(ELIMINAR)
Mariona Cortacans(ELIMINAR)
David Panisello(ELIMINAR)
Investigadors clínics
Montserrat Giménez, MD, PhD(ELIMINAR)
Gema Fernández, MD, PhD(ELIMINAR)
Adrià Antuori, PhD(ELIMINAR)
Mª Dolores Quesada, MD, PhD(ELIMINAR)
Sònia Molinos, MD, PhD(ELIMINAR)
Aida Ramírez, MD(ELIMINAR)
Agueda Hernández, PhD(ELIMINAR)
Cristina Casañ, PhD(ELIMINAR)
Jun Hao Wang(ELIMINAR)
Tècnics de laboratori
Pablo Soldevilla(ELIMINAR)
Jorge Díaz(ELIMINAR)
Línies de recerca
El grup ha formulat cinc objectius estratègics per als pròxims anys.
Desenvolupament de 6 línies estratègiques
Resposta als reptes relacionats amb la virologia
- SARS-CoV-2: Des de principis de 2021, el grup ha participat activament en la vigilància a través de l'epidemiologia genòmica, que permet la detecció ràpida de variants del virus associades a una major transmissibilitat o evasió immune (lligades a brots en el context d'una alta cobertura vacunal), una major virulència, i l'augment progressiu de la resistència al tractament a curt i mitjà termini.
- Hepatitis víriques (B i C): Cal establir nous indicadors per monitorar la prevalença i incidència de l'HCV en persones que injecten drogues i altres poblacions vulnerables utilitzant mètodes moleculars a partir de mostres alternatives com les taques de sang seca. Això millorarà l'accessibilitat al diagnòstic, complint els objectius d'eliminació de l'OMS per a 2030, i permetrà dissenyar mesures de prevenció i control més efectives. A més, el grup està avaluant estratègies de cribratge integrat per a altres infeccions transmeses per fluids en la població dels serveis d'urgències.
Resposta als reptes relacionats amb la micobacteriologia
- Epidemiologia genòmica del complex Mycobacterium tuberculosis (MTBC): El grup ha iniciat un estudi de seqüenciació de totes les soques causants de tuberculosi a Catalunya, millorant la vigilància i permetent l'avaluació dels perfils genòmics vinculats a la resistència a la quimioteràpia i la virulència.
- Estudi de la virulència de M. tuberculosis: A través d'estudis de coevolució en D. melanogaster durant 10 generacions, s'han generat soques menys virulentes de M. marinum. La seqüenciació i les anàlisis transcriptòmiques d'aquestes soques permetran comparacions amb M. tuberculosis.
- Control dels brots de micobacteris ambientals: Aquests bacteris suposen un repte creixent, i cal caracteritzar-ne els brots; per exemple, M. chimerae associada a dispositius de circulació extracorpòria que generen aerosols en Unitats Coronàries, i els casos creixents de M. intracellulare i M. abscessus.
Resposta als reptes relacionats amb les infeccions de transmissió sexual
- Epidemiologia molecular de la sífilis: Del 2010 al 2020, la taxa de sífilis infecciosa per cada 100.000 habitants va augmentar una mitjana del 20% anualment a Catalunya. La classificació d'aquestes soques millorarà la comprensió de la seva disseminació, perfils de virulència i resistència als macròlids.
- Estudi dels mecanismes de resistència a quinolones en Mycoplasma genitalium: Aquest bacteri té una prevalença de l'1-2% en la població general i del 30% en grups de risc. La resistència al tractament recomanat (azitromicina) està augmentant, i l'alternativa, les quinolones, requereix una caracterització genòmica utilitzant el material acumulat pel grup des del 2016.
Resposta als reptes relacionats amb les infeccions invasives
- Determinació del plasmidi pAmpC en sèpsia: Aquestes infeccions requereixen sistemes diagnòstics ràpids i la caracterització dels mecanismes de resistència. El grup està validant el sistema T2 BioSystems, que no té la capacitat d'identificar el plasmidi pAmpC vinculat a la resistència a les beta-lactamases d'espectre estès (ESBL). Només la tecnologia nanopore pot caracteritzar fidelment tot el plasmidi.
- Diagnòstic de la meningitis: Els enfocaments diagnòstics per a aquestes infeccions han de ser ràpids i capaços de detectar una àmplia gamma de bacteris, fongs i virus. La seqüenciació nanopore permetrà aquest enfocament a través d'estudis metagenòmics i de viromes.
Resposta als reptes relacionats amb la coinfecció
- Interacció entre Pseudomonas aeruginosa i Staphylococcus aureus: La sinergia entre aquests bacteris és responsable d'infeccions greus com el peu diabètic i la pneumònia en pacients intubats. La caracterització genòmica i l'ús del model experimental d'infecció en D. melanogaster ajudaran a dilucidar la naturalesa d'aquesta sinergia.
- Impacte de la microbiota fecal en la selecció de multiresistència: Els estudis metagenòmics permetran avaluar l'impacte de la microbiota intestinal en la selecció de soques multiresistents i es poden estudiar experimentalment utilitzant models de colonització intestinal en D. melanogaster axènics.
Resposta als reptes relacionats amb la multiresistència als antibiòtics
- Estudi de la disseminació de bacteris multiresistents: Això inclou l'estudi de Klebsiella pneumoniae, Enterobacter spp., Escherichia coli, i altres bacteris amb ESBL i/o carbapenemases, P. aeruginosa i S. aureus resistent a la meticil·lina (MRSA). El grup està validant procediments de detecció i vigilància prospectiva en hospitals, cercant vincles fenotípics (a través de perfils infrarojos -IRBiotyper-) o genètics (NGS) per establir connexions epidemiològiques (brots), alhora que detecta perfils de virulència per caracteritzar soques altament perilloses, amb l'ajuda del model D. melanogaster.
Desenvolupament de tècniques NGS i modelització
El desenvolupament de les línies estratègiques descrites a l'Objectiu 1 comparteix l'ús comú de dos blocs metodològics, que permetran un coneixement transversal en totes les línies:
- NGS: Per realitzar metagenòmica i establir eines diagnòstiques per a mostres difícils de caracteritzar, ja sigui per l'ampli rang de patògens implicats o pel baix rendiment dels cultius; i per dur a terme estudis sobre coinfeccions i microbiota. La seqüenciació permetrà caracteritzar els mecanismes de resistència i virulència i establir homologies entre diferents soques per identificar vincles epidemiològics. La metagenòmica també facilitarà l'estudi de coinfeccions i el paper de la microbiota en el desenvolupament de diverses infeccions.
- Modelització in vivo: Això inclou l'ús de models d'infecció, coinfecció i coevolució en Drosophila melanogaster per estudiar processos de virulència i selecció de resistència als antibiòtics in vivo. Aquest model es pot escalar a un model d'infecció en ratolins per a casos específics. Totes les dades generades s'integraran en models de simulació in silico per aprofitar millor les dades i provar hipòtesis per a la seva falsabilitat.
Línia de transferència tecnològica
El desenvolupament dels dos objectius anteriors permetrà generar un procés de transferència multinivell, culminant en un simposi on es presentaran tots els resultats d'aquest període, marcant una fita per a totes les línies i estimulant el treball transversal.
- Desenvolupament de nous algoritmes de diagnòstic i prevenció: Concretament, en la línia de virologia, això optimitzarà el procés de detecció de noves variants de SARS-CoV-2 i millorarà els algoritmes de gestió de la infecció. Per a l'hepatitis i les ITS, s'utilitzaran tècniques de recollida de mostres més senzilles, com les taques de sang seca, per arribar a grups de població de difícil accés. Pel que fa a la gestió de la tuberculosi, el consorci TB-SEQ està dissenyat per a la transferència a l'Agència de Salut Pública de Catalunya per incorporar-lo en noves estratègies de recerca de brots actius. L'estudi de les coinfeccions millorarà la gestió de les infeccions complexes en pacients immunocompromesos. La identificació ràpida de brots i multiresistències millorarà substancialment el tractament dels pacients i el control de les infeccions nosocomials.
- Validació de noves tècniques en col·laboració amb la indústria: El grup ha establert una sòlida col·laboració amb la indústria, afegint valor a les tecnologies més avançades existents i facilitant acords de col·laboració. Alguns exemples inclouen la incorporació de l'IR-Biotyper per a la gestió ràpida de brots de multiresistència nosocomial, la tecnologia Nanopore per a diagnòstics complexos, i col·laboracions amb empreses com Beckman, Biomerieux, Abbott, Gilead, Abbvie i MSD.
- Generació de propietat intel·lectual: El grup té una àmplia experiència en la generació de propietat intel·lectual, amb 9 patents d'invenció i 3 spin-offs creades pel Dr. Cardona. El grup està totalment integrat en l'ecosistema biotecnològic català, amb l'objectiu d'identificar oportunitats que puguin generar oportunitats de mercat.
Formació
En els pròxims tres anys, es preveu continuar formant estudiants de grau, màster i doctorat (actualment 10 tesis registrades). A més, el grup està formant dos especialistes anualment a través dels programes MIR, FIR i BIR, amb l'objectiu d'integrar la pràctica clínica amb la recerca i la innovació. El grup és ideal per identificar problemes sorgits de la pràctica clínica habitual que generen línies estratègiques i transferir-los a membres més centrats en la recerca bàsica, responsables dels blocs metodològics. La idea és promoure aquesta col·laboració a través de sessions conjuntes, crear grups de treball mixtos per resoldre reptes i generar coneixement transversal.
Comunicació
- Comunicació en congressos: Tots els membres del grup seran animats a presentar periòdicament resultats en congressos clau de societats científiques estatals i internacionals: SEPAR, SEIMC, SCM, FUITB, ECCMID, EASL, i en revistes científiques de referència.
- Comunicació al públic: Especialment per fomentar l'esperit científic en escoles i instituts; dirigit a poblacions vulnerables i al públic general. Tant la Dra. Martró com el Dr. Cardona són molt actius en fòrums digitals, sent especialistes de referència i participant regularment en programes d'alt impacte a TV3, TVE, Catalunya Ràdio, RAC-1, i diaris com Ara o La Vanguardia.
- Llançament d'un blog del grup: El grup difondrà les activitats de R+D+i i inclourà articles de divulgació científica destinats al públic general.
Projectes actius
Epidemiological modelling of SARS-CoV2 in a post-pandemic surveillance context: an open platform for mid-term scenarios and short-term predictions
PI: Clara Prats Soler
Funding agency: Fundación BBVA
Duration: 01/07/2022 – 30/06/2024
Viabilidad e impacto del cribado online de VIH / ITS dirigido a hombres que tienen sexo con hombres y mujeres transgénero en España usuarios de profilaxis pre-exposición (TÉSTATE-PrEP)
PI: Cristina Agustí Benito
Funding agency: Instituto de Salud Carlos III (ISCIII)
Agency code: PI21/01589
Duration: 2022 - 2024
Una perspectiva global de las enfermedades neumocócicas y la resistencia en tiempos de pandemia por COVID-19 y vacunación universal en pediatría
PIs: Ardanuy Tisaire, Maria Carmen
Funding agency: Instituto de Salud Carlos III (ISCIII)
Agency code: PI21/01000
Duration: 2021 - 2023
Vigilància activa de la Listeriosi a Catalunya a través de l'Epidemiologia molecular
PI: Pere-Joan Cardona
Funding agency: Agència de Salut Pública de Catalunya
Duration: 2021- (renewable annually)
Consolidation of WGS and RT-PCR activities for SARS-CoV-2 in Spain towards sustainable use and integration of enhanced infrastructure and capacities in the RELECOV network.
Funding agency: European Health and Digital Executive Agency (HADEA). EU4H Project Grants
Agency code: EU4H-2022-DGA-MS-IBA-01-02
Duration: 2023 – 2025
SMA-TB: A novel Stratified Medicine Algorithm to predict treatment responses to host-directed therapy in TB Patients
PI: Cristina Vilaplana
Funding agency: European Community H2020 Programme
Agency code: H2020-SC1-BHC-2018-2020
Duration: 2020 - 2024
Grup de Microbiologia Clínica i Patologia Infecciosa Experimental. Ajuts de suport als grups de recerca consolidats de Catalunya
PI: PJ Cardona
Funding agency: Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). Generalitat de Catalunya
Agency code: 2021 SGR 00931; SGR 2017 477; 2014 SGR 1099; 1999 SGR 0236; 2001 SGR 00461; 2009 SGR 1485; 2005
Duration: 1999 - 2024
TB-SEQ. Vigilància activa de la tuberculosi a Catalunya a través de l'Epidemiologia molecular
PI: Pere-Joan Cardona
Funding agency: Agència de Salut Pública de Catalunya
Duration: 2021- (renewable annually)
Novel immunotherapies for tuberculosis and other mycobacterial diseases (ITHEMYC)
PI: Pere-Joan Cardona
Funding agency: European Health and Digital Executive Agency (HADEA)
Agency code: 101080462
Duration: 2023 – 2026
Past projects
Screening of bloodborne viruses in the emergency department of Hospital Germans Trias i Pujol
PIs: Morillas RMª., Martró E., Carreres Molas A. Negredo E.
Funding agency: Gilead Sciences, S.L.U.
Agency code: FOCUS Program
Duration: 27/06/2022 - 26/06/2023
Population-based genomic epidemiology study for tailored strategies for surveillance and control of tuberculosis (TB-SEQ)
PIs: Elisa Martró, Iñaki Comas
Funding agency: CIBER Enfermedades Respiratorias (CIBERES)
Duration: 24/02/2022 - 31/12/2023
Proyecto de búsqueda activa de pacientes VHC en el Hospital Universitari Germans Trias i Pujol a partir de resultados de Microbiología
PIs: Morillas RMª., Martró E.
Funding agency: Gilead Sciences, S.L.U.
Agency code: FindHCV
Duration: 11/01/2022 - 10/07/2022
Development of Robust and Innovative Vaccine Effectiveness
PIs: Guillermo Mena, Irma Casas
Funding agency: Innovative Medicines Initiative (Call for Tenders 2021/2022)
Agency code: IMI-DRIVE_3
Duration: 15/09/2021 - 30/06/2023
Brand-specific COVID-19 vaccine effectiveness against severe COVID-19 disease in Europe
PI: Guillermo Mena
Funding agency: P-95 CVBA Development Aid
Agency code: COVIDRIVE
Duration: 24/05/2021 - 24/05/2023
Vigilancia semiautomatizada de las infecciones quirúrgicas: el avance hacia una estrategia mejorada para la prevención y control de las infecciones relacionadas con la atención sanitaria
PI: Juan José Gonzalez Lopez
Funding agency: Instituto de Salud Carlos III (ISCIII)
Agency code: PI21/00862
Duration: 2021 - 2023
Caracterización de Neisseria meningitidis tras la introducción de la vacuna frente al serogrupo B e identificación de factores predisponentes para la enfermedad meningocócica invasiva
PI: Juanjo González López
Funding agency: Instituto de Salud Carlos III (ISCIII)
Agency code: PI21/00132
Estudio de las bases biológicas de la susceptibilidad a la tuberculosis según el sexo. Importancia del eje hipotalámico-pituitarioadrenal
PI: PJ Cardona
Funding agency: Instituto de Salud Carlos III (ISCIII)
Agency code: PI20/01431
Duration: 2021 - 2023
Semi-automated surveillance of surgical site infections: a step towards enhanced methos in Infection prevention and control
PI: Castellà L.
Funding agency: Instituto de Salud Carlos III (ISCIII)
Agency code: PI20/01563
Duration: 2021 - 2023
Epidemiologia genòmica de SARS-CoV-2 a Catalunya: vigilància virològica i control de brots
PI: Elisa Matró, Marc Noguera
Funding agency: Fundació Marató TV3
Agency code: 342/C/2021
Duration: 2021 - 2023
Cost-effectiveness of a community intervention versus a healthcare-based strategy for promoting the prevention, diagnosis and treatment of hepatitis B and C in immigrants in Catalonia
PI: Martró E.
Funding agency: Instituto de Salud Carlos III. Ministerio de Sanidad y Consumo
Agency code: PI19/0568
Duration: 01/01/2020 - 31/12/2023
Estratègia comunitària de cribratge de les Hepatitis B i C, i del VIH i accés precoç al tractament, en població migrant provinent de països d'alta prevalença
PI: Clom J.
Funding agency: Gilead Sciences, S.L.U.
Agency code: MiCATC
Duration: 01/05/2020 - 01/06/2022
Prevenció de la bacterièmia de catèter a les unitats d'hospitalització convencional
PI: O. Guarch
Funding agency: Instituto de Salud Carlos III (ISCIII)
Agency code: PI20/01563
Duration: 2020 - 2022
Program for the progressive substitution of laboratory animals in the Center for Comparative Medicine (IGTP) (CMCiB-3R)
PI: PJ Cardona
Funding agency: Fundació “la Caixa”
Agency code: LCF/PR/GN17/50300003
Duration: 2018 - 2022
Publicacions científiques
Publicacions destacades
Russell DG, Cardona PJ, Kim MJ, Allain S, Altare F. Foamy macrophages and the progression of the human tuberculosis granuloma. Nat Immunol. 2009 Sep;10(9):943-8. DOI: 10.1038/ni.1781.
Marzo E, Vilaplana C, Tapia G, Diaz J, Garcia V, Cardona PJ. Damaging role of neutrophilic infiltration in a mouse model of progressive tuberculosis. Tuberculosis (Edinb). 2014 Jan;94(1):55-64. DOI: 10.1016/j.tube.2013.09.004.
Cardona PJ, Català M, Prats C. Origin of tuberculosis in the Paleolithic predicts unprecedented population growth and female resistance. Sci Rep. 2020 Jan 8;10(1):42. DOI: 10.1038/s41598-019-56769-1.
Garrido-Amaro C, Cardona P, Gassó D, Arias L, Velarde R, Tvarijonativiciute A, Serrano E, Cardona PJ. Protective Effect of Intestinal Helminthiasis Against Tuberculosis Progression Is Abrogated by Intermittent Food Deprivation. Front Immunol. 2021 Apr 14;12:627638. DOI: 10.3389/fimmu.2021.627638.
Wang-Wang JH, Bordoy AE, Martró E, Quesada MD, Pérez-Vázquez M, Guerrero-Murillo M, Tiburcio A, Navarro M, Castellà L, Sopena N, Casas I, Saludes V, Giménez M, Cardona PJ. Evaluation of Fourier Transform Infrared Spectroscopy as a First-Line Typing Tool for the Identification of Extended-Spectrum β-Lactamase-Producing Klebsiella pneumoniae Outbreaks in the Hospital Setting. Front Microbiol. 2022 Jun 9;13:897161. DOI: 10.3389/fmicb.2022.897161.
Informació addicional
Xarxes col·laboratives
CIBERES
La missió de CIBERES és combatre les malalties respiratòries fomentant l'excel·lència en la recerca i transferint-la ràpidament i de manera segura a la pràctica clínica. Els seus objectius són:
- Fomentar l'excel·lència en la recerca de malalties respiratòries.
- Ajudar a resoldre problemes de salut en l'àmbit de les malalties respiratòries.
- Fomentar la participació dels seus grups de recerca en activitats de recerca internacionals, especialment les incloses en els programes marc europeus de R+D+i.
- Promoure la transferència dels resultats de la recerca a la societat i, en particular, al sector productiu.
- Formar investigadors innovadors i competitius en el camp de les malalties respiratòries.
- Assegurar que la societat conegui els principals avenços en la recerca respiratòria.
MycoNET
La biologia de sistemes ja ha aportat descobriments extraordinaris en problemes de recerca biològica i clínica. Això és especialment cert des que les tècniques experimentals i computacionals d'alt rendiment es van posar a disposició. No obstant, l'aplicació d'enfocaments de biologia de sistemes no és senzilla, ja que implica la combinació de conjunts de dades complexos i extensos, desafiaments analítics excepcionals i enfocaments experimentals dirigits. Aquesta àmplia gamma d'expertesa científica necessària és poc probable que estigui disponible en un únic grup. Això és especialment cert per a organismes no model per als quals falten moltes eines o encara no estan estandarditzades.
MycoNET va ser inicialment finançada per nou grups de recerca dedicats a la investigació de micobacteris, amb contribucions destacades en les seves disciplines. El nombre actual de grups és de 13. Els grups inclouen experts en àrees clau de recerca de micobacteris com enfocaments òmics i computacionals, enfocaments funcionals dirigits, models animals, recerca clínica i epidemiològica. L'UMCiE preveu el paper de MycoNET com un instrument clau per crear un marc espanyol de biologia de sistemes per a micobacteris. Es duen a terme una sèrie d'accions per atreure nous científics, complementar l'expertesa investigadora dels grups, generar coneixement científic, estandarditzar enfocaments de recerca i fomentar els projectes nacionals i internacionals actuals liderats pels diferents membres. Un marc de biologia de sistemes reeixit probablement conduirà a importants avenços en una sèrie de temes, incloent-hi la biologia bacteriana bàsica, la bioremediació, la recerca clínica, epidemiològica i de fàrmacs i vacunes.
Tesis doctorals
Title: Patrons de progresió de la tuberculosi pulmonar en model experimental animal en macacos mitjançant l'avaluació per tomografía computada
Author: Isabel Nogueira Mañas
Co-director: Pere-Joan Cardona
Date of defense: 12 April 2023
Notícies
El Campus Can Ruti repeteix com a centre rellevant de l’àmbit científic mundial pel seu personal mèdic i investigador
De nou, els noms d'una trentena de professionals reconeguts -de l'Hospital i de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), de la Fundació Lluita contra les Infeccions, d'IrsiCaixa, de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC) i de l'Institut Català d'Oncologia (ICO)- apareixen en una llista d'abast mundial de científics que aconsegueixen un major impacte gràcies a les seves publicacions i citacions.
Un nou model d’infecció experimental en mosques ofereix una manera ràpida i econòmica per provar fàrmacs
Investigadors de l'IGTP i l’HUGTiP refermen el seu rol capdavanter en la recerca de malalties infeccioses amb la caracterització i el desenvolupament d'un nou model d'estudi en Drosophila, que els permetrà avaluar diversos agents infecciosos.
Contacte
(+34) 93 497 88 92