Research

Presentació

Les sinucleinopaties es caracteritzen per una oligomerització i agregació anòmales de les α-sinucleines. La malaltia de Parkinson (MP) i la demència amb cossos de Lewy (DCL) són malalties amb cossos de Lewy en les quals la α-sinucleina agregada es diposita en forma de cossos de Lewy. Mentre que la MP és el trastorn del moviment més comú, la DCL és la segona causa més comuna de demència després de la malaltia d'Alzheimer (MA). En la DCL també s'observen canvis anatomopatològics en el sistema nerviós molt similars als de la MA, la qual cosa dificulta el seu diagnòstic en la pràctica clínica. A més, la MP, la DCL i la MA es caracteritzen per un elevat grau d'heterogeneïtat, de manera que la MP i la DCL són únicament termes genèrics per a designar grups de malalties que mostren un quadre clínic i característiques patològiques similars. No obstant això, aquestes malalties es produeixen a conseqüència de diferents canvis clau a escala molecular durant els estadis inicials de la malaltia.

El principal objectiu del grup de recerca és identificar tots aquests mecanismes per a establir diferents subgrups patològics i, amb la finalitat d'elucidar aquesta heterogeneïtat, els seus objectius principals són:

  • Caracterització a escala molecular de la demència amb cossos de Lewy, prestant especial atenció a les variants genètiques, l'expressió diferencial de variants de transcripts alternatius i els miRNA.
  • Identificació de biomarcadors diagnòstics de la demència amb cossos de Lewy en diferents fonts perifèriques, com la sang, el plasma, les plaquetes i la saliva.
  • Desenvolupament de models cel·lulars i possiblement també models en animals adequats per a l'anàlisi dels resultats.
  • Elaboració de panells diagnòstics per al diagnòstic clínic de les demències i la malaltia de Parkinson.

La recerca de l'equip té un marcat caràcter traslacional, per la qual cosa el seu objectiu final és traslladar els resultats de la recerca del teixit cerebral necròpsic als teixits perifèrics. Fins al moment, han identificat quatre biomarcadors i tots han estat patentats. Dos són específics de subgrups de DCL, mentre que els altres dos podrien ser marcadors per al diagnòstic primerenc de la DCL.

Atès que els canvis anatomopatològics en el sistema nerviós s'inicien fins a 20 anys abans que els símptomes clínics de la MP o la DCL es facin patents, en l'actualitat estan ampliant el seu treball de recerca a les fases prodròmiques dels trastorns amb cossos de Lewy.

Paraules clau: malalties amb cossos de Lewy, demència amb cossos de Lewy, malaltia de Parkinson, malaltia d'Alzheimer, α-sinucleina, transcrits alternatius, plaquetes, biomarcadors en sang, biomarcadors en saliva.

Genomics and Transcriptomics of Synucleinopathies research group

Líder/s de grup

  • Katrin Beyer

    Katrin Beyer

    Des del 1994, la Dra. Beyer ha treballat intensament en l'àmbit de les demències neurodegeneratives, amb un enfocament particular en la malaltia d'Alzheimer (MA) i la demència amb cossos de Lewy (DCL). En les seves primeres investigacions, va analitzar com diversos factors de risc afecten la MA en funció de l'edat d'inici. Amb el temps, l'interès principal de recerca de la Dra. Beyer es va desplaçar cap a la DCL, a causa de la seva superposició diagnòstica amb la MA, que provoca diagnòstics erronis freqüents i reaccions adverses als tractaments. Això la va portar a una investigació més àmplia dels aspectes genètics i transcriptòmics de les sinucleinopaties.

    Durant més d'una dècada, la Dra. Beyer ha liderat el grup de recerca en Genòmica i Transcriptòmica de les Sinucleinopaties (GTS), centrant-se en diversos aspectes de les malalties amb cossos de Lewy a nivell genètic i molecular. El seu treball inclou la identificació de variacions genètiques, l'estudi de l'expressió gènica i els canvis en els miRNA, així com l'anàlisi de biomarcadors provinents de fonts perifèriques com la sang i la saliva. La Dra. Beyer ha desenvolupat biomarcadors patentats per a la DCL, alguns dels quals estan orientats a l'estratificació dels pacients i al seguiment del tractament. Les col·laboracions amb el consorci europeu de la DCL i el Global Parkinson's Genetics Program potencien la seva recerca mitjançant l'accés a mostres genètiques diverses i afavoreixen la cooperació internacional per entendre millor les bases genètiques de la DCL i la malaltia de Parkinson.

    Contacte: kbeyer(ELIMINAR)@igtp.cat
    ORCID: 0000-0001-8905-1514

Equip

Tècnica d’investigació
Abril Tuset Andreu(ELIMINAR)

Estudiants de màster
Kilian Fernández Aixalà
Santiago Alayón Suárez

Línies de recerca

  • Caracterització molecular de la demència amb cossos de Lewy i identificació de subtipus moleculars. Aquesta línia es basa en l'anàlisi de material cerebral post mortem amb una caracterització neuropatològica exhaustiva. La caracterització genètica inclou: (1) la identificació de variacions genètiques, la caracterització de seqüències polinucleotídiques variables, INDELs i microsatèl·lits en regions promotores i intròniques, (2) l'anàlisi de l'expressió gènica implicada en la patogènesi de les malalties amb cossos de Lewy i de l'splicing alternatiu, i (3) anàlisis funcionals i integrades de variants en regions promotores (polinucleòtids i/o microsatèl·lits) que co-regulen l'activitat transcripcional, variants intròniques que co-regulen l'splicing alternatiu i variants a la regió 3'UTR.
  • Recerca de biomarcadors. Identificació i caracterització de biomarcadors perifèrics. Aquesta línia explora els canvis en l'expressió de miARN, mARN i proteïnes en diferents mostres, incloent-hi sang total, plasma, plaquetes i saliva.
  • Identificació de canvis específics en plaquetes en la demència amb cossos de Lewy a partir de resultats previs, incloent: (1) la identificació i caracterització de vies d'activació plaquetària específiques de la malaltia i (2) l'estudi de canvis en les vies mitocondrials i d'inducció de l'apoptosi relacionades amb la malaltia en les plaquetes.
  • L'establiment de models cel·lulars adequats per a la validació dels resultats es basa en un model cel·lular de barrera hematoencefàlica per avaluar l'efecte de les plaquetes afectades per la malaltia.

Projectes actius

The role of platelets as biomarker reservoirs for dementia with Lewy bodies

PI: Katrin Beyer
Funding agency: Ministerio de Salud
Agency code: PI21/00833
Duration: 01/01/2022 - 31/12/2025 

Validación de biomarcadores líquidos y de imagen para el diagnóstico de la demencia con cuerpos de Lewy prodrómica

PI: Dr Pau Pastor; Co-PI: Katrin Beyer
Funding agency: Ministerio de Ciencia e Innovación
Agency code: PMP22/00100
Duration: 01/01/2023 - 30/06/2026 

Blood miRNAs as diagnostic tool for dementia with Lewy bodies

PI: Katrin Beyer
Funding agency: FEDER - Agaur
Agency code: 2024 INNOV 0006
Duration: 01/01/2025 - 30/06/2026 

Lewy-Dx: el primer test de diagnóstico en sangre para la demencia con cuerpos de Lewy

PI: Katrin Beyer
Funding agency: PERIS
Agency code: SLT036_24_000012
Duration: 01/01/2025 - 31/12/2025 

Neuroimagen y marcadores periféricos de demencia con cuerpos de Lewy prodrómica (IMAPERDEMLEWY)

PI: Pau Pastor
Funding agency: Ministerio de Salud
Duration: 2022 - 2025

Platelets as therapeutic targets for dementia with Lewy bodies (LB-TREAT)

PI: Katrin Beyer
Funding agency: Spanish Ministry of Health
Agency code: PI24/00241
Duration: 01/01/2025 - 31/12/2027 

Projectes anteriors

Blood miRNAs as diagnostic tool for dementia with Lewy bodies

PI: Katrin Beyer
Funding agency: Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) - Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR)
Agency code: 2021 PROD 00049
Duration: 2022 - 2024

Publicacions científiques

Publicacions destacades

Beyer K, Domingo-Sàbat M, Santos C, Tolosa E, Ferrer I, Ariza A. The decrease of β-synuclein in cortical brain areas defines a molecular subgroup of dementia with Lewy bodies. Brain. 2010 Dec;133(Pt 12):3724-33. DOI: 10.1093/brain/awq275.

Urbizu A, Canet-Pons J, Munoz-Marmol AM, Aldecoa I, Lopez MT, Compta Y, Alvarez R, Ispierto L, Tolosa E, Ariza A, Beyer K. Cystatin C is differentially involved in multiple system atrophy phenotypes. Neuropathol Appl Neurobiol. 2015 Jun;41(4):507-19. DOI: 10.1111/nan.12134.

Gámez-Valero A, Prada-Dacasa P, Santos C, Adame-Castillo C, Campdelacreu J, Reñé R, Gascón-Bayarri J, Ispierto L, Álvarez R, Ariza A, Beyer K. GBA Mutations Are Associated With Earlier Onset and Male Sex in Dementia With Lewy Bodies. Mov Disord. 2016 Jul;31(7):1066-70. DOI: 10.1002/mds.26593.

Perez-Roca L, Adame-Castillo C, Campdelacreu J, Ispierto L, Vilas D, Rene R, Alvarez R, Gascon-Bayarri J, Serrano-Munoz MA, Ariza A, Beyer K. Glucocerebrosidase mRNA is Diminished in Brain of Lewy Body Diseases and Changes with Disease Progression in Blood. Aging Dis. 2018 Apr 1;9(2):208-219. DOI: 10.14336/AD.2017.0505.

Gámez-Valero A, Campdelacreu J, Vilas D, Ispierto L, Reñé R, Álvarez R, Armengol MP, Borràs FE, Beyer K. Exploratory study on microRNA profiles from plasma-derived extracellular vesicles in Alzheimer's disease and dementia with Lewy bodies. Transl Neurodegener. 2019 Oct 3;8:31. DOI: 10.1186/s40035-019-0169-5.

TOTES LES PUBLICACIONS

Informació addicional

Xarxes col·laboratives

  • European DLB (e-DLB) consortium

El consorci e-DLB es va crear per facilitar i homogeneïtzar la identificació de biomarcadors diagnòstics i pronòstics en la demència amb cossos de Lewy. Els seus membres provenen de 44 centres en 20 països europeus i 10 centres en 7 països fora d'Europa.

Missió: Dur a terme recerca clínica translacional i assaigs clínics per abordar la necessitat global crítica de salut pública de combatre la Demència amb Cossos de Lewy (DLB) amb l'objectiu final de millorar la qualitat de vida i altres resultats per a les persones amb DLB, o amb alt risc de desenvolupar-la, i els seus cuidadors.

Visió: La seva visió és desenvolupar més el consorci/registre, proporcionar un entorn per augmentar la comprensió científica bàsica i desenvolupar formes de diagnosticar, prevenir, alentir o millorar els símptomes principals de la DLB i les comorbiditats comunes.

Actualment, el grup col·labora activament amb la Dra. Nedelska de Praga i el Dr. Aarsland de Stavanger (Noruega). Han obtingut mostres d'ambdós llocs.

Més informació

  • Global Parkinson's Genetics Program (GP2)

El Global Parkinson's Genetics Program (GP2) és un programa de recursos de la iniciativa Aligning Science Across Parkinson's (ASAP) centrat en millorar la comprensió de l'arquitectura genètica de la malaltia de Parkinson (PD) i fer que aquest coneixement sigui rellevant a nivell mundial.

GP2 està format per organitzacions membres d'arreu del món que treballen conjuntament per crear una comunitat de recerca global dedicada a abordar ràpidament les necessitats emergents de recerca en PD. La tasca de GP2 està dirigida a utilitzar el coneixement genètic per accelerar el desenvolupament i la implementació d'estratègies terapèutiques per al PD.

El grup ha contribuït al GP2 enviant més de 350 mostres d'ADN recollides de pacients amb PD. Les dades i els resultats es comparteixen obertament i estan disponibles per al processament individual. La següent etapa de preparació de mostres està en curs i s'enviaran properament.

Més informació

Divulgació 

Durant el 2023, el grup va organitzar, amb l'ajuda de l'organització de captació de fons de l'IGTP, Amics de Can Ruti, una exposició pública en col·laboració amb un artista plàstic que va contribuir amb les seves obres representant la patologia associada a la demència amb cossos de Lewy i la malaltia. Una de les biblioteques de Badalona va acollir l'exposició, així com diverses xerrades i presentacions adreçades al públic general i a alumnes de secundària.

Altres

Katrin Beyer va rebre el reconeixement d'Expertscape com a experta en cossos de Lewy (classificada pels algoritmes basats en PubMed en el 1% superior dels acadèmics que han escrit sobre cossos de Lewy en els últims 10 anys) el setembre de 2021.

Notícies

L’IIS IGTP obté més de 6,5 milions d’euros en el marc de l’Acción Estrategica en Salud 2024

L'IIS IGTP ha obtingut un finançament total de 6.518.867€ per a diversos projectes de recerca i contractes d'investigadors en les convocatòries de l’Acción Estretegica en Salud 2024.

- Innovació, Projectes,

Dos projectes innovadors de l’IGTP aconsegueixen un finançament de 300.000€ per avançar en el diagnòstic i el tractament de malalties neurològiques

L'IGTP ha obtingut dues ajudes en la convocatòria de proves de validació per al període 2024-2026. Una està centrada en el diagnòstic de la demència amb cossos de Lewy i l'altra en el tractament de l'ictus.

+ Notícies