Presentació
Aquest grup multidisciplinari està integrat per personal mèdic del Servei de Malalties Infeccioses i Salut Internacional de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (HUGTiP) i personal de recerca de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP). El grup porta més de 30 anys realitzant estudis de recerca col·laborativa. Està reconegut com a Grup de Recerca Consolidat per la Generalitat de Catalunya (AGAUR: 2021 SGR01547).
L'objectiu general del grup és dur a terme estudis de recerca clínica i traslacional sobre malalties infeccioses i respiratòries.
Paraules clau: Legionella, malalties infeccioses, una sola salut, infeccions hospitalàries, epidemiologia molecular, Enterococcus, microbiota intestinal i respiratòria, immunodeficiència primària i immunodeficiència secundària, prevenció i tractament de reposició de immunoglobulines.
Líder/s de grup
- M. Luisa Pedro Botet, MD, PhD
M. Luisa Pedro Botet, MD, PhD
La Dra. ML Pedro-Botet va obtenir la seva llicenciatura en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona (UB) el 1987 i el seu doctorat en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el 1992. L'any anterior, va obtenir la seva especialitat en Medicina Interna, a través del MIR, a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (HUGTiP) a Badalona.
Pedro-Botet ha estat membre de la Unitat de Malalties Infeccioses des de 1992, com a metgessa especialista fins al gener de 2016, i després com a cap de secció. Treballa exclusivament al Servei Públic de Salut de l'Institut Català de la Salut (ICS), on realitza tasques de gestió hospitalària, assistència, docència i recerca. També és catedràtica de la Facultat de Medicina de la UAB des de 2010 i té funcions de gestió, innovació en docència i recerca. El 2017, Pedro-Botet va rebre el reconeixement per part de l'ANECA de 5 períodes sexennals de recerca (1987-2016). El 1990, va rebre la primera subvenció FIS amb l'objectiu de trobar l'origen de la infecció per Legionella a l'HUGTiP.
El 1990, la Prof. M Sabrià i la Dra. ML Pedro-Botet van crear el Laboratori de Recerca 'Grupo de Estudio de la Legionelosis, GeLeg', actualment situat a l'IGTP i dedicat a l'epidemiologia molecular de la legionel·losi. Actualment i des del 2001, aquest és el laboratori de referència per a la Generalitat de Catalunya en l'estudi dels brots de legionel·losi a Catalunya.
Pedro-Botet va participar com a Gestora de Qualitat en la creació d'Aqualab SL el 2003. Aquesta empresa derivada estudia la Legionella en aigües potables i no potables.
Pedro-Botet ha estat membre de l'equip de recerca del CIBERes núm. 30 des del 2007 i pertany a un grup de recerca consolidat de l'AGAUR. Com a investigadora del CIBERes, ha tingut l'oportunitat de col·laborar amb altres grups de recerca nacionals en el camp de la infecció respiratòria i, en particular, en projectes relacionats amb la malaltia pneumocòccica invasiva, la grip, la pneumònia adquirida a l'hospital fora de l'UCI, la pneumònia en pacients oncològics no neutropènics i les primeres i segones immunodeficiències per deficiència de síntesi d'anticossos.
És autora de diversos capítols dedicats a la infecció per Legionella en llibres i webs de gran difusió de pregrau i postgrau. Fins ara, ha aconseguit un Projecte Corporatiu Europeu (CRAFT 2006-8) i vuit projectes FIS. L'últim (PI16/01347) és un projecte que va tenir com a objectiu avaluar l'activitat de noves molècules/biòcides per eradicar la Legionella en l'aigua, amb resultats molt prometedors que van merèixer una extensió durant el 2021. Cal destacar que el seu grup ha obtingut un informe de patentabilitat favorable en relació amb aquest últim projecte sobre l'activitat d'un nou biòcide contra la Legionella en aigua sanitària. El grup ha sol·licitat el registre del biòcide i va ser presentat al maig de 2021 pendent de publicació.
També cal mencionar la seva dedicació en els últims anys als assajos clínics en el camp de les malalties infeccioses.
Finalment, Pedro-Botet destaca alguns indicadors bibliomètrics que es poden trobar a la Web of Science (13.3.24): Factor d'Impacte Cumulatiu de 482,58 per un total de 105 publicacions, de les quals el 34,9% estan publicades en revistes de primer quartil i el 17,9% en revistes de segon quartil (és a dir, >50% en revistes de primer o segon quartil). Finalment, Índex de Citacions a març de 2024: Autora: pedrobotet ML* o pedrobotet L* o pedro-botet L* o pedrobotet ML*: nº publicacions: 127; nº citacions: 2.098, nº publicacions citant un article signat per la Dra. Pedro-Botet: 1.732. Citacions mitjanes/publicació: 16,52; Índex h: 24
Contacte: mlpbotet.germanstrias(ELIMINAR)@gencat.cat
ORCID: 0000-0001-7252-3191 - Noemí Párraga Niño, PhD
Noemí Párraga Niño, PhD
Líder del Grup d'Estudi de la Legionel·losi (GELeg).
Contacte: nparraga(ELIMINAR)@igtp.cat
ORCID: 0000-0003-0376-5036
Equip
Investigadors clínics i personal del Servei de Malalties Infeccioses de l'HUGTiP
Rosa Benítez(ELIMINAR)
Carme Bracke(ELIMINAR)
Javier Díez de los Ríos(ELIMINAR)
Lourdes Mateu, MD(ELIMINAR)
Ana Peris(ELIMINAR)
Esteban Alberto Reynaga, MD(ELIMINAR)
Alba Romero(ELIMINAR)
Silvia Roure, MD(ELIMINAR)
Nieves Sopena, MD(ELIMINAR)
Investigadora de postdoctorat
Sara Quero, PhD(ELIMINAR)
Estudiant de doctorat
Elisenda Arqué(ELIMINAR)
Tècnics de laboratori
Roger Cortès(ELIMINAR)
Dídac Pérez
Línies de recerca
Legionella
Aquesta és la línia de treball més consolidada del grup, que continua sent activa i robusta avui en dia. Es va iniciar el 1990 després de l'atorgament del seu primer projecte, destinat a estudiar l'origen de la legionel·losi nosocomial a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (HUGTiP). La implicació progressiva i creixent de professionals clínics i bàsics ha permès l'expansió del laboratori a través de l'adopció de noves tècniques. Aquestes tècniques van des de l'aïllament bacteriològic del microorganisme, la determinació de l'activitat intracel·lular de biocides dirigits a la colonització dels sistemes d'aigua sanitària, els antibiòtics dirigits a la Legionella que infecta els macròfags pulmonars, fins a tècniques d'epidemiologia molecular dissenyades per identificar la font d'un cas o brot de legionel·losi. Aquesta línia està liderada per la Dra. Noemí Párraga-Niño i la Dra. M. Luisa Pedro-Botet.
Actualment, aquest laboratori té responsabilitats prestigioses com:
- Un acord amb el Govern de Catalunya (Direcció General de Salut Pública) per establir l'origen de la infecció en casos i brots de legionel·losi.
- Un contracte amb una empresa privada per a la modificació d'una molècula continguda en un oli essencial, molt efectiva contra la Legionella tant intra- com extracel·lular, i que presenta una excel·lent estabilitat a la calor, fent d'aquesta molècula una solució prometedora contra la colonització ambiental de la Legionella.
- El laboratori treballa estretament amb la Secció de Respiratori del Laboratori de Microbiologia del HUGTiP per millorar la recuperació de la Legionella en mostres respiratòries clíniques.
- El laboratori compta amb un model experimental de conducció d'aigua per avaluar l'activitat de biocides contra la Legionella tant en fases planctòniques com en biofilms.
La producció científica del grup l'ha establert com una autoritat líder de prestigi nacional i internacional en el camp de la legionel·losi.
Pneumònia nosocomial fora de la UCI
La pneumònia és una de les infeccions nosocomials més prevalents. Tot i que la pneumònia nosocomial arriba a la seva màxima prevalença a la UCI i entre pacients intubats, tres quartes parts dels casos es produeixen en sales hospitalàries convencionals, on causa una elevada morbiditat i mortalitat. La disfàgia orofaríngia és el mecanisme principal, i les mesures destinades a prevenir la micro o macroaspiració en aquest context han demostrat ser crucials per reduir la incidència d'aquesta complicació hospitalària.
El grup, liderat pel Dr. Sopena, ha realitzat diversos estudis en aquest àmbit, que han estat guardonats amb tres subvencions públiques competitives de l'Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) des de l'any 2000. El projecte més recent es va atorgar en la convocatòria de 2022 i té com a objectiu comprendre la patogènesi de la pneumònia nosocomial considerant els factors de risc de colonització orofaríngia per bacteris multiresistents, identificar l'etiologia mitjançant tècniques moleculars per al diagnòstic microbiològic en mostres respiratòries i, finalment, avaluar les TIC com a mètode per detectar pneumònia nosocomial (FISS PI22/01600).
Microbiota intestinal
Aquesta línia de recerca es va iniciar el novembre de 2022 per Rosa Benítez en col·laboració amb la Dra. ML Pedro-Botet, amb l'objectiu de determinar si la microbiota intestinal dels pacients amb malaltia enterocòccica invasiva (MEI) és diferent de la dels pacients amb altres infeccions. Per això, es va establir un estudi de casos i controls amb el Servei de Microbiologia de l'HUGTiP i es van crear tres grups: el grup de pacients amb MEI aparellats per edat, sexe i Charlson amb febre i hemocultius que aïllaven Enterococcus spp., i pacients aparellats per edat, sexe i Charlson sense febre ni signes d'infecció. El grup ja té resultats preliminars en tres pacients amb MEI i els controls, que mostren diferències clares en la diversitat i dominància d'Enterococcus spp. en la microbiota intestinal. Aquest serà un estudi de prova de concepte, i l'equip està a l'espera de la resolució de la convocatòria FISS 2023 on aquest projecte ha estat presentat. Si es confirma la seva hipòtesi, es podrien prevenir intervencions sobre la microbiota en pacients amb risc de MEI o minimitzar-ne l'impacte.
Unitat d'Immunodeprimits
Des de fa més de 20 anys, la Unitat de Malalties Infeccioses tracta pacients amb dèficits de síntesi d'anticossos primaris, incloent-hi la immunodeficiència variable comuna, el dèficit d'IgA i dèficits no classificats de subclasses d'IgG. Aquestes són malalties complexes que evolucionen o es diagnostiquen després d'un trastorn limfoproliferatiu o una malaltia autoimmune sistèmica, requerint una comprensió integral i integrada per a un diagnòstic precoç i una gestió adequada. La unitat ha observat que un augment del coneixement d'aquestes malalties, gràcies a iniciatives formatives llançades fa més de deu anys, permet un diagnòstic i una intervenció més precoç. Com a resultat, el nombre de pacients amb immunodeficiència primària (IDP) ha crescut significativament, i la unitat actualment gestiona entre 200 i 300 pacients, amb o sense teràpia de substitució d'immunoglobulines.
L'experiència adquirida al llarg d'aquests anys també ha permès a la unitat comprendre una altra condició, la immunodeficiència secundària per dèficit de síntesi d'anticossos. De fet, la hipogammaglobulinèmia és la immunodeficiència secundària més prevalent. La seva gestió i tractament, en absència d'estudis controlats, són actualment els mateixos que s'utilitzen per a la immunodeficiència primària. Això va portar a la creació de la Unitat d'Immunodeprimits el 2022, amb objectius centrats en la prevenció d'infeccions, el diagnòstic precoç i el tractament adequat de les complicacions infeccioses en el context de la immunosupressió.
Aquesta unitat ha creat una clínica ambulatòria dedicada a la prevenció i diversos grups de treball multidisciplinaris per abordar òptimament les infeccions en pacients amb trasplantaments d'òrgans sòlids, pacients onco-hematològics i pacients amb malalties inflamatòries que segueixen tractaments immunosupressors selectius. Aquesta xarxa ha facilitat la inclusió de pacients en assaigs per a la prevenció o el tractament de malalties infeccioses, investigant mutacions genètiques que podrien ajudar a identificar-ne la causa i oferir assessorament genètic quan sigui apropiat, millorant finalment la qualitat de vida i el control de la malaltia per als pacients.
La unitat té com a objectiu consolidar el grup, invertir en formació especialitzada per a cada tipus d'immunosupressió i convertir-se en un grup de prestigi en aquest camp.
Pneumònia adquirida en la comunitat
El grup ha liderat dos estudis multicèntrics retrospectius com a part de la xarxa CIBERes sobre la influència de la grip A (H1N1) en la incidència i característiques de la malaltia pneumocòccica invasiva. A més, ha participat en diversos assaigs que avaluen diferents estratègies terapèutiques per a la grip A.
One Health
Aquesta línia de recerca se centra en l'estudi de la colonització per bacteris multiresistents en animals de granja i la seva possible transmissió als humans. El tipatge molecular posterior de les soques de MRSA ha revelat que el factor predisposant més significatiu per a la colonització per soques de MRSA originàries d'animals de granja és el contacte ocupacional amb animals vius, especialment porcs abans d'entrar a l'escorxador. Des de 2018, el Dr. Esteban A Reynaga és membre de la xarxa de recerca "Genòmica per a One Health", que inclou 29 centres de recerca, i representa l'HUGTiP en aquesta xarxa. Les investigacions i les publicacions resultants han estat possibles gràcies a una beca de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Barcelona i una subvenció FISS de l'ISCIII atorgada el 2018 (PI18/01258).
Recentment, s'ha iniciat un altre projecte per investigar les Enterobacteriàcies multiresistents en les aigües dels rius Ter i Besòs i les seves plantes de tractament d'aigües residuals, i la seva possible associació amb la colonització rectal en poblacions que viuen en poblacions subministrades per aquests rius. Finalment, dues tesis doctorals han estat registrades en aquesta línia, i els candidats exploraran els mecanismes de contaminació ambiental per Enterobacteriàcies multiresistents i la seva possible connexió amb infeccions causades per aquests microorganismes en la comunitat.
Projectes actius
Utilidad de la vigilancia semiautomatizada y de las técnicas moleculares integrales en el diagnóstico precoz de la neumonía nosocomial en el enfermo no ventilado
PI: Nieves Sopena Galindo
Funding agency: Instituto de Salud Carlos III (ISCIII)
Agency code: PI22/01600
Duration: 2023 - 2025
Nuevos productos de bajo coste para la desinfección en sistemas de agua: estudio sobre la eficiencia sobre Legionella
PI: Noemí Párraga
Funding agency: Sustainco Invest
Duration: 2023 - 2025
Study of intracellular activity of delafloxacin compared with levofloxacin
PI: Luisa Pedro-Botet
Funding agency: Menarini
Duration: 2023 - 2024
Case-control study about risk factors of developing Pneumocystis jerovecii pneumonia in alloBMT patients
Start date: 2022
Dissecting Epigenomic and Transcriptomic Traits in Chronic Lymphocytic Leukemia with Secondary Immunodeficiencies: Identification of SID-specific features, relationship with Ig replacement therapy and Infections
PI: Esteban Ballestar
Funding agency: Grifols
Duration: 2023 - 2025
Estudio molecular de aislados clínicos y ambientales de Legionella implicados en brotes de legionelosis en nuestra área geográfica
PI: Noemí Párraga
Funding agency: Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya
Start date: 2015
Plantes Mediterrànies contra els Super Bacteris del tracte respiratori
PI: Sara Quero
Funding agency: 23a Convocatòria de les Beques Taulí de Recerca i Innovació, en la modalitat: Ajuts per a la recerca de grups acreditats de l'I3PT, grups consolidats i grups en fase de consolidació
Duration: 2022 - 2024
Bacterial gut microbiota and invasive enterococcal disease: prospective case-control study
PI: Luisa Pedro-Botet, Per-Joan Cardona
Funding agency: Microbiology Department, Laboratori Clínic Metropolitana Nord, HUGTiP, Germans Trias i Pujol Research Institute
Start date: 2022
CMV cell-mediated immunity in clinical practise
PI: Alba Romero, Ángela Casas, María Iglesias
Funding agency: Infectious Diseases, Nephrology and Immunology Department HUGTiP
Start date: 2023
Conveni de Col·laboració entre l'Agència de Salut Pública i la Fundació Institut d'Investigació Germans Trias i Pujol (Laboratori de investigació del Grup d’Estudi de Legionel·la), per desenvolupar estudi molecular d'aïllats clínics i ambientals de Legionella a Catalunya (Laboratori de referència).
Publicacions científiques
Publicacions destacades
Quero S, Serras-Pujol M, Párraga-Niño N, Torres C, Navarro M, Vilamala A, Puigoriol E, de Los Ríos JD, Arqué E, Serra-Pladevall J, Romero A, Molina D, Paredes R, Pedro-Botet ML, Reynaga E. Methicillin-resistant and methicillin-sensitive Staphylococcus aureus in pork industry workers, Catalonia, Spain. One Health. 2023 Apr 7;16:100538. DOI: 10.1016/j.onehlt.2023.100538.
Párraga-Niño N, Quero S, Ventós-Alfonso A, Uria N, Castillo-Fernandez O, Ezenarro JJ, Muñoz FX, Garcia-Nuñez M, Sabrià M. New system for the detection of Legionella pneumophila in water samples. Talanta. 2018 Nov 1;189:324-331. DOI: 10.1016/j.talanta.2018.07.013.
Sopena N, Sabrià M; Neunos 2000 Study Group. Multicenter study of hospital-acquired pneumonia in non-ICU patients. Chest. 2005 Jan;127(1):213-9. DOI: 10.1378/chest.127.1.213.
Sabrià M, Pedro-Botet ML, Gómez J, Roig J, Vilaseca B, Sopena N, Baños V; Legionnaires Disease Therapy Group. Fluoroquinolones vs macrolides in the treatment of Legionnaires disease. Chest. 2005 Sep;128(3):1401-5. DOI: 10.1378/chest.128.3.1401.
Ainsua-Enrich E, Pedreño-Lopez N, Bracke C, Ávila-Nieto C, Rodríguez de la Concepción ML, Pradenas E, Trinité B, Marfil S, Miranda C, González S, Toledo R, Font M, Benet S, Escribà T, Jimenez-Moyano E, Peña R, Cedeño S, Prado JG, Mothe B, Brander C, Izquierdo-Useros N, Vergara-Alert J, Segalés J, Massanella M, Benitez RM, Romero A, Molina-Morant D, Blanco J, Clotet B, Mateu L, Pedro-Botet ML, Carrillo J. Kinetics of immune responses elicited after three mRNA COVID-19 vaccine doses in predominantly antibody-deficient individuals. iScience. 2022 Nov 18;25(11):105455. DOI: 10.1016/j.isci.2022.105455.
Informació addicional
Xarxes col·laboratives
ESCMID Study Group for Legionella Infections (ESGLI)
Aquest grup se centra en la innovació en la recerca, diagnòstic i control de la malaltia de les malalties per Legionella. Els investigadors es dediquen a:
- Monitoritzar i rastrejar les soques circulants que causen malalties humanes.
- Trobar noves i més efectives formes de diagnosticar totes les infeccions per legionel·losi.
- Investigar les interaccions de la Legionella amb els hostes i l'entorn.
- Identificar mesures de control adequades en l'entorn construït.
- Oferir formació i produir guies i legislació per a la prevenció, control i investigació de les infeccions per Legionella.
Tesis doctorals
Title: Neumonía nosocomial en el paciente no ventilado: impacto de una estrategia de intervención
Author: Valentina Isernia
Supervisors: Nieves Sopena, M. Luisa Pedro-Botet
University: Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Date of defense: 15/12/2023
Evaluation: Excellent
Title: Endocarditis infecciosa a un hospital de referència: mortalitat i factors associats
Author: Raquel Núñez
Supervisors: M. Luisa Pedro-Botet, Sebastian Videla
University: Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Date of defense: 05/2024
Title: Immunodeficiències primàries
Author: Carme Bracke Manzanares
Supervisors: M. Luisa Pedro-Botet, Jorge Carrillo Molina
University: Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Date of defense: 2024
Title: Estudio de gérmenes multirresistentes de adquisicion comunitaria en la comarca de Osona
Author: Javier Díez de los ríos
Supervisors: Esteban Reynaga, Oscar Mascaró Cavaller
University: Universitat de Vic
Date of defense: 2024
Title: Fragilitat a la malaltia pulmonar obstructiva crònica
Author: Anna María Pedro Pijoan
Supervisors: M. Luisa Pedro-Botet, Antonio Sanjosé Laporte
University: Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Date of defense: 2024
Notícies
Menarini i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol signen un acord per impulsar projectes de recerca
Les entitats col·laboren en dos estudis en l'àmbit de les infeccions greus per legionel·la i la resistència als antibiòtics. Aquests dos projectes han estat presentats per investigadors de l'IGTP en el marc del programa "Scientific exchanges: join us", una iniciativa de Menarini per compartir avenços i enfortir aliances en recerca.
L’IGTP i DevsHealth uneixen esforços per desenvolupar nous antibiòtics contra infeccions hospitalàries causades per Staphylococcus aureus multiresistent
DevsHealth, una empresa líder en el descobriment de fàrmacs impulsat per intel·ligència artificial (IA), i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), un centre públic de recerca en ciències biomèdiques, han anunciat una nova col·laboració per desenvolupar nous antibiòtics per a infeccions per Staphylococcus aureus multiresistent.
Contacte
(+34) 93 554 30 50 extn 6410