Notícies

Els directors de l'IGTP participen en el festival The Gate Pro per explorar les sinergies entre art, ciència, tecnologia i societat

- Conferències, Institucional, Projectes

El director de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), Jordi Barretina, i la directora científica, Júlia Garcia, van participar en les jornades The Gate Pro del festival The Gate de la Fundació Èpica La Fura dels Baus, celebrades els dies 28 i 29 d'octubre a la seu d'aquesta entitat al Port de Badalona. Aquest esdeveniment va reunir experts en camps com la supercomputació, la filosofia i la recerca en salut per debatre temes com salut, educació i tecnologia.

The Gate Pro és un esdeveniment professional que promou el debat, la discussió i la reflexió sobre els reptes i les oportunitats que conflueixen en l'art, la ciència, la tecnologia i la societat com a motors clau per afrontar i anticipar el futur. Experts en disciplines diverses com les ciències marines, l'arquitectura, l'urbanisme, el canvi climàtic, la intel·ligència artificial i l'art van participar en aquest esdeveniment, proposant punts en comú entre diferents àmbits del coneixement. Durant l'esdeveniment es van tractar temes com: El futur límit de les ciutat, el futur límit de la ciència, la tecnologia, l'art i la societat per a una R+D+I disruptiva, el futur límit entre humans i tecnologia, el futur límit entre les ICCs i la nova economia digital, una salut (One Health) i el futur límit entre treball, educació i societat.

En aquestes jornades, Jordi Barretina va intervenir en la sessió dedicada a "One Health", una perspectiva que engloba la salut humana, animal i ambiental. En línia amb l'Organització Mundial de la Salut, aquest enfocament destaca la necessitat de vincles estrets entre sectors per abordar els riscos que sorgeixen en un món interconnectat, on la col·laboració entre disciplines és clau per prevenir i gestionar noves malalties. La taula va debatre, entre altres qüestions, els indicadors comuns necessaris per a una millor presa de decisions en salut pública global.

Per la seva banda, Júlia Garcia va participar en la sessió sobre "La frontera futura de les ciutats", que va explorar com les ciutats han de transformar-se davant dels canvis accelerats, tant físics com socials. Els participants van discutir sobre com la triple transició -digital, verda i social-, així com la transformació dels espais productius i l'impacte del canvi climàtic, exigeixen nous models urbans que s'adaptin als hàbits, interaccions i necessitats emergents. Aquesta visió posa de relleu el paper de la ciència i la tecnologia com a eines fonamentals per a la resiliència de les ciutats en l'era del coneixement.

Aquestes jornades han esdevingut una plataforma clau per connectar els sectors de la recerca i la innovació amb altres àmbits de la societat, promovent així la integració del coneixement científic en un context de ràpida transformació. Amb la seva participació, l'IGTP reafirma el compromís amb la difusió científica i la seva implicació en espais que impulsen la col·laboració interdisciplinària per afrontar els reptes globals del futur.

Aquesta col·laboració s'emmarca en una trajectòria compartida entre l'IGTP i la Fundació Èpica per promoure la intersecció entre ciència, art i tecnologia. L'última col·laboració va tenir lloc en el marc del Projecte Workshop 2.0: Xarxes Neuronals, un espai de trobada i experimentació on es van explorar les connexions entre ciència i art per generar noves perspectives de recerca i innovació (més informació sobre el projecte aquí).