Notícies

L'IGTP i EATRIS refermen els seus vincles amb una jornada d'impuls a la recerca translacional amb la participació dels pacients

- Campus Can Ruti, Conferències, Institucional

Un any més, l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) ha dedicat un acte a compartir els recursos, perspectives i avenços com a centre vinculat a la European infrastructure for translational medicine (EATRIS), amb un focus especial en la participació dels pacients en la investigació biomèdica. La jornada, sota el títol "Recerca translacional i participació dels pacients: coneixements i recursos d'EATRIS", ha estat una oportunitat per a la comunitat investigadora del Campus Can Ruti de conèixer les oportunitats que brinda formar part de l'IIS-IGTP recentement reacreditat per l'Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) i lligat a EATRIS.

La jornada que s'ha celebrat el dijous de la setmana passada es va iniciar amb una benvinguda per part de Jordi Barretina, director de l'IGTP, i Daniel Ruiz, subdirector general de Programes Internacionals d'Investigació i Relacions Institucionals de l'Instituto de Salud Carlos III (ISCIII). Barretina va posar en valor fer trobades com la present, on els investigadors puguin conèixer de primera mà tots els recursos que tenen al seu abast a través d'EATRIS.

L'acte va continuar amb unes presentacions a càrrec de representants d'EATRIS sobre avenços i perspectives en la participació dels pacients a nivell europeu, nacional i local. David Morrow, responsable de programes científics en medicina translacional i desenvolupament de fàrmacs a EATRIS, va exposar les iniciatives de la plataforma en l'àmbit europeu, destacant els programes que busquen integrar la veu dels pacients en els projectes de recerca. Per la seva banda, Laura García Bermejo, directora científica de l'IIS Ramón y Cajal, directora científica d'EATRIS a Espanya i chair de l'EATRIS Biomarker Platform, es va centrar en les iniciatives del node espanyol.

Tot seguit, es va dedicar un espai a explicar històries d'èxit de l'IGTP gràcies al valor afegit que aporta EATRIS a la internacionalització de l'IGTP. La secció va estar moderada per Ivan Belzunce Guillermo, coordinador d'EATRIS a l'IGTP i gestor de projectes internacionals. Hi van exposar les seves experiències amb un component translacional i amb una participació dels pacients Julia García Prado, directora científica de l'IGTP i membre del consell assessor ISCIII-EATRIS, Míriam Gironès, directora de desenvolupament empresarial del CMCiB-IGTP, Roger Badia, investigador Miguel Servet associat a IrsiCaixa, i Lauro Sumoy, cap de la plataforma de Genòmica d'Alt Contingut i Bioinformàtica de l'IGTP.

La jornada va concloure amb una taula rodona on es va parlar sobre el paper dels pacients i dels ciutadans en la recerca biomèdica, buscant respondre quines són la manera i el moment adequats per involucrar-los i per què és important fer-ho. Moderada per Laura Garcia Bermejo, la taula va comptar amb la participació d'Ignacio Blanco, director clínic del Laboratori Clínic de la Metropolitana Nord i coordinador del Programa de Genètica Clínica i Assessoria, Rosina Malagrida, responsable del Living Lab d'IrsiCaixa, Rafael de Cid, director científic del projecte GCAT'Genomes for Life de l'IGTP, i Pilar Quer, presidenta de l'Associació Catalana de les Neurofibromatosis (AcNefi).

Julia García Prado va tancar la jornada, agraint la participació de tots els ponents i assistents, i reiterant el compromís de l'IGTP en la seva participació activa amb EATRIS. "Aquestes jornades i la col·laboració amb EATRIS ens permeten garantir que els nostres projectes de recerca i innovació tinguin impacte a nivell europeu. Continuarem treballant en aquesta línia per impulsar projectes amb un alt valor afegit amb i per als nostres pacients i la societat."

García Prado remarcava aquest aspecte: "En aquesta jornada, a més dels avenços d'EATRIS nacional i europeu, hem volgut posar al centre la recerca amb i per als pacients". També destacava que "aquestes trobades són fonamentals per continuar explorant noves vies de col·laboració i assegurar que la nostra recerca contribueixi de manera efectiva a millorar la salut i la qualitat de vida de les persones".

L'IGTP té un reconeixement com a EATRIS Expert Centre des de l'any 2022. Això li permet facilitar alguns serveis d'alt valor afegit d'EATRIS de forma descentralitzada: aquests serveis inclouen àrees com ara la gestió de la innovació, l'estratègia reguladora, la viabilitat translacional i l'avaluació inicial de tecnologies sanitàries.

Sobre EATRIS

EATRIS és una infraestructura europea per a la medicina translacional. Reuneix recursos i serveis per a comunitats de recerca per a traduir els descobriments científics en beneficis per als pacients. EATRIS és el que es coneix com a 'ERIC', que és un Consorci d'Infraestructura de Recerca Europea sense ànim de lucre. Aquesta forma jurídica específica està dissenyada per a facilitar l'establiment i funcionament conjunts d'infraestructures de recerca d'interès europeu.

'EATRIS' ha estat l'acrònim de la Infraestructura Europea de Recerca Translacional Avançada en Medicina des de la seva formació el 2007. El novembre de 2013, EATRIS es va convertir en la primera infraestructura de ciència biomèdica a rebre l'estatus de Consorci d'Infraestructura de Recerca Europea, establert per la Comissió Europea.