Notícies

Destacada representació de l’IGTP a la Nit de la Recerca

- Campus Can Ruti, Divulgació, Success Stories

Diversos investigadors de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) han participat en la Nit de la Recerca d'enguany a Barcelona. Han compartit el seu impuls per la ciència amb xerrades i transportat els assistents d'un taller, a través d'un joc de taula, a una epidèmia de tuberculosi.

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment amb l'objectiu d'apropar la recerca, la innovació i aquelles persones que s'hi dediquen al públic general. Es celebra cada any paral·lelament a més de 30 països d'arreu d'Europa. A Catalunya, l'any passat es van dur a terme més de 200 activitats, que incloïen xerrades, tallers, experiments, espectacles i jocs.

L'IGTP té un compromís ferm de fer arribar la seva recerca a la societat. Per això, promou i participa en una sèrie d'accions divulgatives, com ara visites als seus laboratoris, xerrades a escoles o un pòdcast. Entre aquestes accions es troba la Nit de la Recerca, una bona ocasió per als investigadors d'arribar a tothom, ja siguin nens, joves o adults.

Aquest any, investigadors de l'IGTP han participat en blocs de xerrades divulgatives i un grup de recerca ha organitzat un taller on ha estrenat el seu propi joc de taula sobre la tuberculosi.


La genètica és fàcil, o això ens van dir: la complexitat dels nostres gens

El dimecres 25 de setembre, Xavier Farré, de l'equip de GCAT'Genomes for life, va parlar sobre les variants genètiques i els estudis d'associació del genoma complet (GWAS) a Casa Golferichs. Va explicar la complexitat que hi ha darrere d'aquests estudis, com poden ser útils per predir malalties i els reptes amb què es troben.

Farré remarca la rellevància de divulgar la ciència: "En aquest país es fa molta recerca de qualitat, i participar en iniciatives com la Nit Europea de la Recerca és important per als científics, ja que ens permet compartir coneixements, fomentar l'interès per la ciència i enriquir la nostra capacitat de comunicació i connexió amb la societat".


Una malaltia rara: la fibrosi pulmonar idiopàtica

Raquel Guillamat, líder del Grup de Recerca Translacional en Immunologia Pulmonar, va fer una microxerrada a Vil·la Urània el 27 de setembre. Va destacar els reptes que afronten els pacients i els professionals de la salut en les malalties minoritàries i després es va centrar en la fibrosi pulmonar idiopàtica, una condició pulmonar progressiva que afecta la capacitat respiratòria i la qualitat de vida dels pacients. En va analitzar els factors de risc, els desafiaments en el diagnòstic i el tractament, i els últims avenços en investigació i teràpies.

Guillamat fa un balanç molt positiu de la sessió i destaca que "la gent va ser força proactiva fent-nos preguntes als ponents. Ha estat una gran oportunitat de connectar no només amb la gent gran sinó amb els nens, ja que hi havia un ambient familiar". I felicita a l'organització: "van ser excel·lents i l'acollida a Vil·la Urània també".


Taller sobre l'amenaça de la tuberculosi: el joc

Cinc investigadors novells (Mariona Cortacans, Pablo Soldevilla, Maria Vidal, Kaori Levy da Fonseca i Diego Emilio Aznar) de la Unitat de Tuberculosi Experimental (UTE) de l'IGTP i l'Hospital Germans Trias, liderats per la Dra. Cristina Vilaplana, han ideat un joc de taula cooperatiu sobre la tuberculosi, amb l'objectiu de difondre les nocions bàsiques de la malaltia a la població general en un format lúdic i interactiu. Les primeres unitats del joc, titulat "Amenaça Tuberculosi" i que té per públic diana qualsevol persona de més de 14 anys, s'han produït gràcies al suport del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, a través del projecte 2021SGR00920, i d'una campanya d'arrodoniment solidari realitzada pels supermercats CONDIS.

El joc de taula es va presentar per primera vegada a la Biblioteca Montbau de Barcelona el 27 de setembre durant la Nit de la Recerca. "El taller ha estat un èxit, no esperàvem una acollida tan càlida", comenten els creadors. Aquesta entusiasta recepció del joc els ha convençut que compten amb una valuosa eina, com destaca Mariona Cortacans: "Això no acaba aquí, la Nit de la Recerca ha estat només el començament d''Amenaça Tuberculosi' com a recurs lúdic i divulgatiu". La iniciativa és una mostra que gaudir d'una tarda divertida, enriquir-se culturalment i augmentar els coneixements científics són activitats que poden anar de bracet. Diversos instituts d'arreu del país ja han manifestat la seva intenció d'organitzar un taller com aquest per als seus estudiants, i des de la Unitat de Tuberculosi Experimental ja hi estan treballant, mentre busquen finançament complementari per poder fer aquest projecte el més extensiu i inclusiu possible.


Estudiant com la cèl·lula tumoral sobreviu al tractament

El mateix divendres 27 de setembre, Oskar Marín Béjar i Laura Torres Ribas, del grup de Recerca Oncològica Traslacional (OTR), van fer una xerrada al CosmoCaixa sobre la resistència als tractaments contra el càncer. Van explicar els mecanismes que tenen les cèl·lules tumorals per esquivar les teràpies i els reptes als quals s'enfronten des de la recerca.

Marín valora positivament l'experiència: "Sempre he cregut que els científics hem de compartir els avenços en les nostres línies de recerca. Així, podem fer que més persones s'interessin per la ciència i ajudin a continuar avançant. A més, compartir l'activitat amb la investigadora predoctoral Laura Torres va ser una experiència molt enriquidora".


Les primeres activitats han estat impulsades pel projecte NitRecerCat2425, cofinançat pel programa Horizon Europe de la Unió Europea. El coordinen l'Associació Catalana de Comunicació Científica, l'Institut de Salut Global de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Vic, la Fundació Bofill i la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb el suport també de la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació, l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca i l'Associació Catalana d'Universitats Públiques.

La xerrada al CosmoCaixa ha estat promoguda pel projecte "RESEARCH NIGHT: BRINGING RESEARCHERS INTO THE LIGHT", finançat per les accions Marie Sklodowska-Curie de la Unió Europea. Aquesta iniciativa l'organitzen Esciencia i la Fundació "la Caixa", amb la col·laboració de l'Asociación Española Contra el Cáncer i la seva fundació científica.