Notícies

Un nou biomarcador mostra potencial per avaluar la resposta al tractament per al càncer de colorectal metastàtic

- Recerca

El càncer colorectal és el segon tipus de càncer que provoca més morts a nivell mundial, i el tercer pel que fa a casos diagnosticats, amb més d'un milió de persones afectades cada any. El problema s'agreuja si el tumor és metastàtic, és a dir, es mou de l'òrgan on s'origina cap a altres parts del cos. Amb aquesta circumstància, la taxa de supervivència als cinc anys baixa del 70-90% a només un 10% dels pacients.

Tot i que alguns subgrups de pacients amb càncer colorectal estan començant a tenir noves opcions terapèutiques, la gran majoria de pacients metastàtics han de seguir els tractaments convencionals, que solen ser quimioteràpies juntament amb agents biològics. Al principi són eficaços, però amb el pas del temps solen sortir resistències que condueixen a una inevitable progressió de la malaltia.

Unes proteïnes amb potencial per mesurar la resposta al tractament

Investigadors del Campus de Can Ruti, col·laborant a través dels programes CARE i ProCURE de l'IGTP i l'Institut català d’Oncologia (ICO) respectivament, porten anys buscant biomarcadors fiables per poder escollir la millor opció terapèutica per a cada pacient. La seva recerca els ha portat a estudiar les quimiocines, petites proteïnes que poden ser secretades per cèl·lules tumorals i que n'atrauen a d'altres del sistema immunitari.

S'han centrat en la família CXC, que té un paper important en processos patològics que es donen en el càncer, modificant el microambient del tumor. Resultats previs en models cel·lulars els indiquen que una alta secreció d'aquestes proteïnes està relacionada amb la resistència a l'oxaliplatí, una de les quimioteràpies més utilitzades en aquesta neoplàsia.

Així, els autors de l'estudi publicat a la revista Biomedicine & Pharmacotherapy han analitzat la sang de 104 pacients amb càncer colorectal metastàtic que seguien un tractament basat en oxaliplatí. Han recollit les mostres de sèrum abans del tractament, durant l'avaluació de la resposta i en la progressió de la malaltia o l'última visita de seguiment i han analitzat els possibles canvis i la seva relació amb la resposta al tractament i el pronòstic. Aquest enfocament amb mostres de sang és més complet que altres mètodes que només analitzen una part d'una lesió. A més, és una manera d'extreure mostres no invasiva i específica en el temps.

La quimiocina CXCL13 mostra resultats prometedors

El treball ha examinat 11 quimiocines CXC. Els investigadors han observat que el tractament de primera línia basat en oxaliplatí provoca canvis en els nivells d'aquestes proteïnes. Una d'elles, CXCL13, destaca sobre les altres perquè mostra un comportament diferent: l'augment dels seus nivells s'associa amb una resposta positiva al tractament i una millora en la supervivència, mentre que una disminució s'associa amb una no-resposta i un pitjor pronòstic.

La Dra. Eva Martínez Balibrea, líder del grup Resistència, Quimioteràpia i Biomarcadors Predictius (RCPB) de l'IGTP i l'ICO, explica què suposa aquesta troballa: "CXCL13 és una oportunitat de mesurar la resposta a la quimioteràpia amb oxaliplatí de forma mínimament invasiva i amb tècniques simples, utilitzades per qualsevol laboratori clínic". Afegeix que "aquest és el primer estudi que mostra una correlació entre CXCL13 en sèrum i el pronòstic en pacients amb càncer de colorectal tractats amb oxaliplatí". Cal recordar que l'oxaliplatí és força tòxic, un fet que en moltes ocasions provoca l'abandonament del tractament per part dels pacients: "Tenir una eina que ens permeti escollir el tractament, també permetrà evitar toxicitats innecessàries i una millor qualitat de vida dels pacients"

Els autors han obtingut resultats comparables utilitzant dades computacionals d'un grup de pacients similar. En aquesta altra anàlisi, també hi han observat la correlació entre CXCL13, la presència d'estructures limfoides terciàries - agregats de cèl·lules immunitàries que es formen en llocs d'inflamació crònica, incloent tumors - i la correlació de tots dos amb el pronòstic.

Martínez-Balibrea es mostra prudent tenint en compte que es tracta d'un estudi en una cohort concreta de pacients, però és optimista de cara al futur. "Anem fent progressos en la cerca de marcadors predictius i de pronòstic. El fet de trobar un potencial biomarcador amb mostres extretes de forma no invasiva és una gran notícia. Seguirem aquesta línia de recerca en futurs estudis".

L'estudi ha comptat amb la participació de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), l'Institut Català d'Oncologia (ICO), l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), l'Hospital Sant Joan Despí, el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l'Akersus University Hospital d'Oslo (Noruega), l'Institut de Recerca Hospital del Mar (IMIM), l'Hospital Universitari General de Catalunya-Grupo Quirón, l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC), l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i el Centro de Investigación Biomédica en Red Cáncer (CIBERONC).

Referència

Cabrero-de Las Heras S, Hernández-Yagüe X, González A, Losa F, Soler G, Bugés C, Baraibar I, Esteve A, Pardo-Cea MÁ, Ree AH, Martínez-Bosch N, Nieva M, Musulén E, Meltzer S, Lobato T, Vendrell-Ayats C, Queralt C, Navarro P, Montagut C, Grau-Leal F, Camacho D, Legido R, Mulet-Margalef N, Martínez-Balibrea E. Changes In Serum CXCL13 Levels Are Associated With Outcomes of Colorectal Cancer Patients Undergoing First-Line Oxaliplatin-Based Treatment. Biomed Pharmacother. Biomedicine & Pharmacotherapy. 2024 Jul;176:116857. DOI: 10.1016/j.biopha.2024.116857.

Finançament

Aquest treball ha estat finançat per la beca de l'Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) del Gobierno de España, projecte número PI16/01800, i pel Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, Generalitat de Catalunya, projecte número 2017-SGR-723, tots dos concedits a la Dra. Martínez-Balibrea i es basa en part en treballs de la COST Action CA21135, amb el suport de COST (European Cooperation in Science and Technology). A més, ha comptat amb el suport del projecte de mecenatge "Les bates blanques" (www.lesbatesblanques.com)