Notícies

El consorci internacional INNOVA4TB posa fi a cinc anys de recerca puntera en tuberculosi

Punt i final al projecte per deixar pas a ADVANCE-TB

- Conferències, Projectes, Recerca, Success Stories

Avui ha tingut lloc l'última trobada d'INNOVA4TB, un consorci liderat des de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) amb investigadors d'arreu del món. Els participants han presentat els resultats dels diferents paquets de treball i han valorat la feina feta des de l'any 2019. L'IGTP seguirà involucrat en altres xarxes com ADVANCE-TB i SMA-TB.

INNOVA4TB és un projecte impulsat i coordinat pel grup de recerca d'Innovació en Infeccions Respiratòries i Diagnòstic de la Tuberculosi de l'IGTP, liderat per José Domínguez i Cristina Prat. Es tracta d'un consorci internacional i intersectorial que combina 16 institucions i empreses amb experiència en el diagnòstic i el maneig clínic de la tuberculosi. Va ser finançat per un ajut RISE (Research and Innovation Staff Exchange), dins de la convocatòria 2018 de les accions Marie Skłodowska-Curie (MSCA), en el marc del programa Horizon 2020 de la Comissió Europea.

El meeting final

La trobada final d'INNOVA4TB ha tingut lloc a l'IGTP i ha congregat persones de la resta d'entitats participants. José Domínguez, coordinador del projecte, i Julia García Prado, directora científica de l'IGTP, han donat la benvinguda fent un balanç molt positiu del projecte:

"Cal avançar plegats per aportar solucions als problemes de diagnòstic i tractament d'una infecció encara tan prevalent a dia d'avui com és la tuberculosi. INNOVA4TB ha estat una oportunitat molt bona de compartir experiències i creiem crucials iniciatives com aquesta".

A continuació, els investigadors han explicat la feina feta per assolir els objectius que es plantejaven per a cada un dels paquets de treball. José Domínguez, juntament amb les gestores de projectes Ane Cristancho i Sandra Fernández, ha tractat aspectes de gestió, formació, implementació i finances. Pel què fa a la part científica, Irene Latorre (IGTP) ha presentat els resultats dels estudis de la interacció hoste-patogen, Domínguez del desenvolupament de nous mètodes diagnòstics, Andrii Dudnyk (Vinnytsia National M.I. Pyrogov Medical University) de tests per a la detecció de TB-M/XDR i Alicia Lacoma (IGTP, CIBERES) de noves estratègies terapèutiques. Per últim, Raquel Villar (GenID) ha explicat la part referent a la comunicació del projecte.

La jornada ha seguit amb una presentació sobre recerca i innovació a càrrec de Zoran Stojanovic (HUGTiP), de l'equip BIOMARKERS4TB. Després d'una pausa per dinar, Jaime Martínez Urtaza (UAB) ha fet la conferència principal sobre canvi climàtic i salut global. Els investigadors que han participat fent estades d'intercanvi entre les institucions, i els representants de les mateixes,també han pogut dir la seva i han valorat el treball fet els últims anys.

Per acabar, Domínguez i Lacoma han explicat, respectivament, els assoliments d'INNOVA4TB i els passos a seguir a partir d'ara.

En què s'ha treballat?

Durant els darrers cinc anys, INNOVA4TB ha fet recerca en diverses àrees clau per avançar en la lluita contra la tuberculosi. Els investigadors han estudiat a fons la interacció entre el bacteri i l'hoste, així com els factors ambientals que poden modular aquesta interacció, posant el focus en el tabac, la contaminació i els plàstics. També han desenvolupat nous mètodes per diagnosticar la malaltia i per estudiar si el bacteri és resistent als principals antibiòtics antituberculosos. Una darrera línia d'estudi s'ha centrat en identificar nous compostos amb activitat antimicobacteriana. Tot el treball col·laboratiu s'ha traduït en 25 articles científics, que contribueixen a millorar el diagnòstic i el tractament dels pacients amb tuberculosi.

A més de portar a terme aquests estudis, INNOVA4TB ha facilitat el creixement professional de molts dels participants, amb estades en institucions del consorci en les que han participat 54 persones, incloent investigadors, tècnics, metges i personal de suport.

La composició del consorci, integrant 16 institucions entre instituts de recerca, universitats, hospitals i petites i mitjanes empreses, ha proporcionat una gran diversitat de perspectives i d'experiència, essencial per abordar una malaltia tan complexa des de múltiples angles.

I ara, què?

El grup de l'IGTP segueix col·laborant amb grups de recerca i entitats de fora de l'estat espanyol. L'any 2022, el programa COST (Cooperació en Ciència i Tecnologia) va concedir una acció a la xarxa 'ADVANCE-TB - Towards an improvement in diagnostics and treatment strategies for TB control', liderada per Alicia Lacoma.

ADVANCE-TB és una xarxa de recerca que ofereix oportunitats de col·laboració entre metges, investigadors acadèmics d'entorns interdisciplinaris, indústria i organitzacions no governamentals. Compta amb més de 134 membres procedents de 42 països i segueix en creixement.

L'acció busca abordar la complexitat de la gestió de la tuberculosi mitjançant la col·laboració de quatre grups de treball, cadascun centrat en un aspecte específic. Alguns dels seus principals objectius són desenvolupar infraestructures per assajos clínics, harmonitzar bases de dades, estudiar biomarcadors i tecnologies avançades per millorar el diagnòstic de la malaltia, explorar nous medicaments i teràpies, i divulgar els resultats a la societat.

L'IGTP també compta amb altres grups dedicats majoritàriament a la tuberculosi: el grup de Microbiologia Clínica i Experimental i la Unitat de Tuberculosi Experimental (UTE). L'equip de Cristina Vilaplana, cap de la unitat, coordina un altre consorci, SMA-TB, format per 9 institucions de 7 països diferents. El propòsit del seu projecte és trobar la manera de predir quins malalts de tuberculosi es podrien beneficiar d'afegir antiinflamatoris al seu tractament.

Així doncs, la recerca en tuberculosi i d'altres malalties infeccioses seguirà sent un pilar fonamental al Campus de Can Ruti en els propers anys. L'enfocament interdisciplinari i la col·laboració internacional permetran ampliar el coneixement i millorar l'impacte de la recerca per fer front als reptes sanitaris globals del futur.


24 de març, Dia Mundial de la Tuberculosi

El Meeting s'ha celebrat en el marc del Dia Mundial de la Tuberculosi, data que coincideix amb la commemoració anual del descobriment, el 1882, del bacteri causant de la malaltia, Mycobacterium tuberculosis, també anomenat bacil de Koch, pel metge i microbiòleg alemany Robert Koch. L'objectiu de la jornada és conscienciar el públic de les conseqüències sanitàries, socials i econòmiques de la tuberculosi i intensificar els esforços per posar fi a l'epidèmia mundial.

La tuberculosi és una malaltia infecciosa d'origen bacterià que pot afectar molts òrgans encara que, amb més freqüència, afecta els pulmons. Es transmet de persona a persona a través de l'aire quan un malalt de tuberculosi pulmonar tus, esternuda o escup.

Normalment, la tuberculosi té una evolució lenta (durant mesos o fins i tot anys), però es pot presentar d'una forma aguda i més greu en les persones amb poques defenses com, per exemple, els infants, les persones grans, les persones portadores del virus de la sida o amb càncer o diabetis. Si les persones afectades per la malaltia segueixen de manera correcta el tractament de llarga durada es poden curar completament i evitar l'aparició de resistències a fàrmacs.

Font: Departament de Salut