Notícies

Can Ruti celebra la jornada de malalties minoritàries denotant la importància de la recerca per ajudar als pacients

- Campus Can Ruti, Conferències, Divulgació

El dijous de la setmana passada, 29 de febrer, es va celebrar la 'Jornada dia internacional malalties minoritàries' a la sala d'actes de l'Hospital Germans Trias. Professionals de la salut i investigadors de l'Hospital i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) van explicar els seu treball per avançar en l'àmbit de les malalties minoritàries. També van intervenir representants d'associacions de pacients d'aquestes malalties.

La inauguració va anar a càrrec de Jordi Barretina, director de l'IGTP; Julia García-Prado, directora científica de l'IGTP; Josep Maria Mòdol, director assistencial de l'Hospital; Ignacio Blanco, director del Laboratori Clínica Metropolitana i del Programa Genètica Clínica-Comitè de Malalties Minoritàries de l'Hospital i co-líder del grup de recerca en Genòmica Clínica a l'IGTP; i Elisenda Cortès Saladelafont, neuropediatra a la Unitat de Neuropediatra, Malalties Minoritàries i Metabòliques de l'Hospital i presidenta del Comitè de Malalties Minoritàries.

Barretina explicava que les malalties minoritàries sovint no reben l'atenció que mereixen: "La recerca en aquest àmbit fomenta la col·laboració, la massa crítica i l'expertesa. A més, molts dels aprenentatges es poden traslladar a altres malalties més comunes". Afegia que "estem en un moment molt interessant en el camp de les noves teràpies avançades o emergents i és possible que tinguin aplicació en les malalties minoritàries".

Per la seva part, García-Prado va posar de relleu que, igual que a la resta d'àrees de recerca, les malalties minoritàries han de "tenir la recerca, la clínica i el pacient al centre per trobar solucions".

La jornada va comptar amb una xerrada inaugural impartida pels pediatres Lluís Anton Subirana i Jacques G. Rivière, així com de cinc blocs amb presentacions de persones d'associacions de pacients i de professionals que estudien o tracten amb malalties minoritàries. Aquests blocs es seguien amb una discussió sobre els temes tractats entre els participants i el públic.

L'IGTP va estar representat per sis investigadors i investigadores. Van tenir l'oportunitat d'explicar la seva recerca en diverses malalties poc conegudes però amb un gran impacte per als pacients:

La cloenda la van fer Ignacio Blanco, Elisenda Cortès Saladelafont i Rosa del Amo Hernández, quarta tinent d'alcalde i àmbit de comunicació, fons europeu i protecció a les persones a l'Ajuntament de Badalona. Van valorar molt positivament les xerrades i discussions de la jornada i esperen que els esforços dels professionals de Can Ruti es mostrin amb millores per als pacients.