Notícies

Tretze investigadores de l’IGTP acosten la ciència als estudiants en la 6a edició de #100tífiques

- Conferències, Divulgació, Success Stories

El passat 7 de febrer va tornar "#100tífiques", en la seva la sisena edició, un macro esdeveniment que s'ha convertit en un referent reivindicatiu per a la comunitat de dones investigadores catalanes i també per a les escoles. Un total de 540 investigadores d'entitats públiques i privades han fet xerrades a 454 escoles de 39 comarques catalanes, amb un total de 31.000 alumnes d'entre 11 i 13 anys, per fomentar les vocacions cientificotècniques entre les nenes i nens.

La iniciativa, organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), en col·laboració amb els Departaments d'Educació i de Recerca i Universitats de la Generalitat, es va integrar en el "Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència" de l'11 de febrer (enguany va ser diumenge, per la qual cosa les activitats a les escoles s'avancen als dies lectius anteriors).

Ampliant la xifra de participants de l'any passat, tretze científiques de l'Institut Germans Trias i Pujol (IGTP) van participar en aquest acte. Els hem demanat la seva opinió sobre formar part d'aquesta iniciativa i això és el que ens han explicat:

  • Cristina Agustí, Col·legi Santa Anna (Segrià): m'he presentat voluntària a aquesta iniciativa per a facilitar referents de dones científiques a les adolescents, per empoderar-les i inspirar-les.
  • Eva Coll, Escola Vicente Ferrer (Sant Boi de Llobregat): de jove ningú m'havia explicat mai què feia un científic ni per què la seva feina era important. És quelcom que m'he anat trobant a mesura que avançava en la meva carrera. Per això, ser capaços d'apropar la ciència real als nens i nenes tan joves és necessari. Pot encendre una espurna que esdevingui en una generació de gent capaç i informada que entri al món de la ciència amb ganes i objectius des de bon principi.
  • Arola Fortian, Institució Les Alzines (Girona): com a científica, em sento amb la responsabilitat de connectar amb la societat, compartir coneixements i inspirar a futures científiques. A través de #100tifiques, fem la ciència més accessible, fomentem la curiositat i desafiem els estereotips, demostrant que qualsevol persona, independentment del gènere, pot contribuir i formar part de la comunitat científica.
  • Esther Fuentes, Escola Pau Vila (El Papiol): volia participar en aquesta iniciativa perquè trobo molt interessant poder fer arribar a les escoles com es treballa en un laboratori d'investigació i que siguin conscients de la importància que té la investigació per avançar en la recerca de tractaments per malalties.
  • Paula Goncalves, INS La Pobla de Segur (La Pobla de Segur): considero que donar una imatge de dona científica és fonamental per inspirar a futures generacions i que vegin que cada cop més dones arriben a posicions científiques. La ciència no té gènere, només has de tenir curiositat.
  • Raquel Guillamat, Escola Palau d'Ametlla (Montornès del Vallès): participo en la iniciativa per donar a conèixer el què fem al laboratori, quin és el nostre dia a dia, per crear referents, i per no oblidar, que hem de ser capaces d'explicar el què fem amb paraules senzilles, que inclús els nens siguin capaços de seguir-nos.
  • Irene Latorre, Institut Escola Pla de l'Avellà (Cabrera de Mar): és molt motivador transmetre els valors de la ciència a les aules de primària compartint la meva feina. Posar en valor el paper de la dona en la ciència dins i fora de l'àmbit educatiu és un aspecte que considero fonamental. D'altra banda, m'impacta molt la capacitat d'aprenentatge dels nens i com adquireixen coneixements amb rapidesa. Arran d'aquesta activitat, també m'han sorgit noves preguntes científiques, i em resulta molt estimulant.
  • Aikaterini Lymperidou, Escola Garbí Pere Vergés (Badalona): trobo que #100tifiques és una gran iniciativa que pot inspirar els nens, però especialment les nenes que no estan igualment representades en els camps científics! El motiu pel qual hi vaig participar és perquè a través d'aquesta xerrada, les escoles ofereixen als estudiants l'oportunitat de trencar els estereotips socials, animant les nenes a estudiar ciències i, paral·lelament, a entendre millor amb què es troben les diferents professions en les tasques diàries. Vaig gaudir responent preguntes i fent que la ciència de dades sigui més accessible per a les nenes! També estic content d'haver ajudat tots els nens, fins i tot els més petits, a trobar quina és la seva feina dels somnis. M'encantaria participar de nou en qualsevol altra acció similar.
  • Helena Mazuelas Gallego, Escola Los Castellets (La Fatarella): he participat en aquesta iniciativa perquè penso que tenim l'obligació moral de visibilitzar-nos. Hi som, som dones fent recerca i estem aquí. Fins que segueixi havent-hi gent a la població que pensi que no hi ha dones a la ciència, haurem de seguir exposant-nos, visibilizant-nos i participant de totes aquelles iniciatives que puguem participar.
    A la xerrada, la primera pregunta que em van fer en el torn de preguntes era si a la universitat hi havia moltes noies estudiant el grau de Ciències Biomèdiques. Van al·lucinar quan els vaig explicar que la majoria érem dones. De fet, érem el 90% dones i el 10% homes. Així que cal seguir explicant a les escoles i institut que hi ha moltes dones estudiant i fent ciència. Que la ciència no és d'homes o de dones, és de tothom a qui l'apassioni.
  • Noemí Parraga, ZER TRAMUNTANA - una ZER és una agrupació d'escoles rurals amb un mateix projecte educatiu que treballem conjuntament (Ventalló): tot i ser online em va encantar, els hi vaig poder fer un tour pel laboratori amb el portàtil i crec que és una de les coses que més els va agradar. Em va agradar molt participar aquest any perquè em van fer moltes preguntes, dues de les quals em van agradar especialment:
    • Tens vida social? Aquesta em va sobtar i crec que és necessari aquest tipus d'activitat per a apropar la figura del científic als nens i que vegin que som persones normals, amb un dia a dia mitjanament normal, amb fills, hobbies, amics...
    • La teva feina pot ser frustrant? Aquesta em va encantar perquè entenen que pot ser una feina molt dura, però alhora els vaig dir que pot ser molt molt gratificant.
  • Maria Vidal, MDP Capellades (Capellades): volia formar part d'aquesta iniciativa per a conscienciar als i les més joves de la situació actual de la ciència i desmentir mites. M'ho he passat molt bé!

També ha participat en aquesta edició Rosa Maria Ampudia a l'Escola Arrels II del Solsonès. Mariona Cortacans participarà a l'Escola Vaixell de Burriac de Vilassar de Mar el mes de maig.

Iniciatives com #100tífiques juguen un rol clau en el foment de l'interès científic entre els joves. A través d'aquestes activitats, els estudiants tenen l'oportunitat d'endinsar-se en el món de la ciència i la tecnologia, interactuant directament amb professionals del sector i aprenent sobre la seva labor. A més, la visibilitat de les investigadores femenines en aquests esdeveniments serveix d'exemple i inspiració en l'àmbit educatiu. En definitiva, aquestes iniciatives no només promouen la diversitat i la inclusió en la comunitat científica, sinó que també són fonamentals per a inspirar i formar futures generacions de científics i investigadors.

L'IGTP es compromet a promoure la igualtat i la diversitat. Reconeixem la importància de crear un entorn de treball lliure de discriminació, assetjament i intimidació. En línia amb aquest compromís, hem desenvolupat un Pla d'Igualtat que inclou una sèrie de mesures per a garantir la igualtat d'oportunitats i prevenir qualsevol forma de discriminació. Amb l'aplicació d'aquestes mesures i polítiques, l'organització pretén crear un entorn de treball integrador i respectuós que valori i faci costat a tots els seus membres.