El programa Innomed es posa en marxa per impulsar la innovació en salut
Els centres de l'entorn del Campus Can Ruti s'han unit per desenvolupar un programa amb l'objectiu de compartir habilitats, coneixements i recursos per potenciar la innovació. El programa s'anomena Innomed i recentment ha rebut un ajut de la plataforma ITEMAS.
El passat 24 de novembre es va iniciar Innomed amb una primera reunió conjunta de les unitats d'innovació associades, del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), l'Hospital Germans Trias (HUGTiP), l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, l'Institut Guttmann i l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP).
La reunió va servir per posar en comú les idees i visions de futur de la iniciativa, així com per celebrar l'ajut concedit per part d'ITEMAS, la plataforma d'acompanyament i transferència de projectes d'alt impacte de l'Instituto de Salud Carlos III (ISCIII), que permetrà potenciar la innovació i construir un ecosistema dinàmic que impulsi el creixement i la competitivitat.
A més dels centres sanitaris i de recerca mencionats, el programa compta amb el suport d'empreses de diferents àmbits: consultoria, farmacèutiques, productes sanitaris, empreses tecnològiques, capital risc... Hi participaran impartint formacions o explorant possibilitats de col·laboració en el desenvolupament dels projectes.
Raül Zurita, responsable de la Unitat d'Innovació i Desenvolupament del Negoci de l'IGTP, manifesta el seu entusiasme davant d'aquesta iniciativa col·laborativa: "Innomed representa una bona oportunitat per compartir coneixements i recursos d'innovació per afavorir la competitivitat i el potencial de transferència dels projectes de les institucions que en formen part".
Per la seva banda, Anna Riera, responsable d'Innovació de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC) afegeix que "aquest tipus d'iniciativa permetrà una aliança natural i necessària entre les entitats de recerca que formen el Campus Can Ruti, ampliant a les àrees del Maresme, i en estreta col·laboració amb la indústria, consolidant un pol d'innovació sanitària referent a nivell estatal i atractiu per inversions públiques i privades".
Daniel Moreno, responsable de la Unitat d'Innovació de l'Hospital Germans Trias, coincideix en subratllar que "formem part d'un campus amb més de 6000 professionals dedicats a la biomedicina, així que no hi ha dubte que tenim tots els ingredients per fer bona innovació. Innomed ens permetrà apropar totes les institucions del campus i capitalitzar millor l'àmplia experiència de cadascuna per construir projectes innovadors d'alt impacte".
Innomed: connectats per a la innovació en salut
El programa Innomed s'ha dissenyat amb l'afany de fomentar la transferència de resultats, generar un impacte significatiu en l'àmbit de la salut i promoure el desenvolupament d'un teixit industrial sòlid a nivell regional i nacional. Les institucions col·laboradores busquen potenciar la innovació i construir un ecosistema dinàmic.
Un dels seus propòsits clau és la transferència de coneixements i bones pràctiques entre les unitats d'innovació implicades. L'intercanvi d'experiències els servirà per millorar la seva tasca i generar sinèrgies. En aquesta línia, el programa promou activitats i tallers en grup, amb formacions impartides per experts del sector.
El programa també es marca com a pilar fonamental la transferència al sistema nacional de salut. Identifica elements essencials per potenciar l'impacte dels projectes i estableix un pla d'acompanyament per a la seva realització i implementació efectiva. Paral·lelament, Innomed incentiva les col·laboracions estratègiques amb entitats privades, buscant desenvolupar solucions innovadores i disruptives en el camp de la salut.
La comunicació i difusió de les seves activitats i dels èxits aconseguits seran vitals per incrementar la seva visibilitat i aconseguir un major impacte a la societat.
Tres grans eixos d'actuació
El programa està fonamentat en tres eixos: la cultura de la innovació, la incubació de projectes i la col·laboració público-privada. Per a cadascun, els responsables han definit una sèries de fites i indicadors que permetran valorar el compliment dels objectius.
Per al primer eix, la xarxa de col·laboradors té previstes vàries sessions en línia per fomentar una cultura d'innovació i de formació en l'àmbit de la innovació en salut. També es faran tallers pràctics que abordaran temàtiques clau, que van des de la discussió de casos relacionats amb la propietat intel·lectual a aspectes legals de la intel·ligència artificial.
L'eix de la incubació de projectes pretén identificar les principals accions de valorització i portar-les endavant. Les unitats d'innovació del programa han establert una primera fase amb 14 projectes (2 de cada centre), que faran el seu pla de valorització. La fase culminarà amb un Demo Day, on es premiaran els tres millors projectes, que podran executar posteriorment el seu pla i accedir a una àmplia cartera de serveis.
El darrer eix busca crear un ambient propici per a la col·laboració entre el sector públic i el privat. Per impulsar la recerca i la innovació de manera conjunta es duran a terme reunions on es tractaran les bases de la col·laboració público-privada, les fortaleses de la xarxa i la promoció i difusió de les tecnologies.