El CEEISCAT celebra la seva 6a Jornada Anual abordant la recerca transdisciplinar en poblacions vulnerables
Aquest dimarts 12 de desembre, el Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya - CEEISCAT ha celebrat la 6ª Jornada Anual al Museu de la Ciència CosmoCaixa de Barcelona. L'esdeveniment, ja un habitual en el calendari del centre, enguany ha posat l'accent en la Recerca transdisciplinar en poblacions vulnerables, on s'ha destacat la cooperació entre diferents disciplines per tal d'assolir una visió integral i holística dels projectes que permeti generar un millor coneixement adaptat a les necessitats d'aquestes poblacions . Per aquest motiu, a la jornada, composta per dues taules rodones, hi han intervingut professionals, institucions i entitats diverses que han col·laborat estretament amb el CEEISCAT en moltes de les seves investigacions al llarg dels anys.
L'obertura de la sessió ha anat a càrrec del Sr. Joan Colom, Subdirector general d'Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques de la Secretaria de Salut Pública, qui ha destacat la importància d'aquestes aliances transdisciplinàries. A continuació, el Dr. Jordi Casabona, director científic del CEEISCAT, ha donat la benvinguda a les persones assistents a la Jornada i ha realitzat una breu introducció on ha destacat la trajectòria del CEEISCAT en realitzar estudis de recerca col·laborativa i la importància que sempre ha tingut la Jornada Anual, per acabar donant pas a la primera de les taules rodones: Metodologia i estratègies d'apropament a poblacions vulnerables.
Moderada per la Dra. Cristina Agustí, epidemiòloga del CEEISCAT, la taula ha acollit la ponència del Dr. Juan Manuel Leyva, professor i coordinador del Grup de Recerca Infermera en Vulnerabilitat i Salut (GRIVIS) de la Universitat Autònoma de Barcelona, qui ha destacat el paper dels mètodes qualitatius com a eines essencials per completar i comprendre les dades que poden aportar els estudis quantitatius, així com per identificar variables i noves hipòtesis d'estudi des de les quals poder intervenir-hi. Seguidament, el Dr. Tom Platteau, doctor del Departament de Ciències Clíniques de l'Institut de Medicina Tropical d'Amberes, ha exposat des de Bèlgica les lliçons apreses durant 10 anys i els plans de futur de la prova online per al VIH i altres ITS.
Per la seva banda, el Dr. Carles Pericas, referent en ITS i VIH del Servei d'Epidemiologia de l'Agència Salut Pública de Barcelona, ha aportat diversos exemples sobre com la tecnologia i les xarxes socials poden contribuir a la vigilància epidemiològica de les ITS en poblacions clau a Barcelona, mencionant intervencions com el Programa Saunes o el Programa Apps, que veu en les aplicacions de cites una oportunitat per generar intervencions dirigides a gais, bisexuals i altres homes que tenen sexe amb homes (GBHSH) i dones trans. Finalment, la Dra. Clara Prats, professora i investigadora del Grup de recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya - UPC, ha presentat els models basats en agents en l'estudi de poblacions vulnerables, els quals aporten múltiples variables que poden ser determinants en l'evolució d'una persona i permeten oferir una imatge més detallada i heterogènia dels seus individus d'estudi.
La segona taula, moderada per la Dra. Cinta Folch, co-IP del CEEISCAT, s'ha centrat en els reptes i oportunitats de les col·laboracions interdisciplinàries. La transformació social mitjançant la investigació comunitària ha sigut la temàtica que ha vehiculat la ponència de la Dra. Daniela Rojas, directora del Departament d'Investigació Comunitària de Coalition Plus. Entre els diferents exemples que ha proposat, la Dra. Rojas ha destacat la xarxa Right Plus, una iniciativa d'un grup d'investigadors, centres acadèmics/d'investigació, i organitzacions de base comunitària de diversos països Iberoamericans interessats a fomentar la recerca en temes relacionats amb la salut sexual i les poblacions vulnerables, de la qual el CEEISCAT n'és membre fundador.
Per altra banda, Rosina Malagrida, responsable del Living Lab de Salut - Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), ha proposat solucions per millorar l'impacte social de la recerca amb enfocaments transdisciplinaris, remarcant la rellevància de l'establiment de xarxes col·laboratives entre diferents agents, com per exemple la xarxa d'Escoles Sentinella, impulsada conjuntament amb el CEEISCAT i altres entitats col·laboradores.
Tot seguit, la Dra. Elisa Martró, líder del grup de Diagnòstic i Epidemiologia Genòmica de Patògens, IGTP del servei de Microbiologia, LCMN, Hospital Germans Trias i Pujol (HUGTiP), ha exposat les aportacions del Laboratori de Microbiologia als reptes de Salut Pública, especialment en relació amb les hepatitis víriques, tuberculosi i patògens emergents com el virus del mpox. La darrera ponència l'ha dut a terme el Sr. Alberto Capitán, director de l'Associació Actua Vallès, qui ha posat de manifest el paper clau de les entitats comunitàries en el disseny, implementació i difusió dels projectes de recerca comunitària, recalcant la seva capacitat per aportar una visió multidisciplinària i el gran valor que aporten a l'hora d'accedir a les poblacions vulnerables.
Després de dues hores de compartir enfocaments i experiències diverses, el punt final de l'acte l'ha marcat de nou el Dr. Casabona, qui ha fet una recapitulació de la jornada tot cedint el testimoni al Dr. Jordi Barretina, director de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol - IGTP, que ha tancat l'acte defensant la rellevància de les aliances i col·laboracions entre actors de naturalesa diversa per tal d'aconseguir una recerca científica més completa, acurada i propera a la realitat.
La jornada va comptar amb traducció simultània al castellà i a l'anglès, es va poder seguir en línia i va finalitzar amb un aperitiu per a tots els assistents.