El programa Talents d’ajuts a la recerca beca projectes de prop d'una vintena de professionals vinculats a Germans Trias
- Els atorga la Fundació Catalunya La Pedrera i premien, retenen i potencien les carreres de joves talents, amb recursos propis i també aportats per la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l'ICS.
Més d'una vintena de joves professionals de la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l'ICS, tant de l'atenció primària com de l'Hospital Germans Trias, van rebre ahir al vespre el reconeixement d'haver estat mereixedors d'un ajut per al foment de la seva recerca. En concret, d'haver guanyat una de les beques que cada any atorga la Fundació Catalunya La Pedrera: es tracta del programa Talents, que vol premiar, retenir i potenciar la carrera dels i les joves talents d'hospitals i centres de recerca, tot oferint-los poder desenvolupar al màxim les seves capacitats i dur a terme un projecte de recerca vinculat a les seves àrees d'especialització.
En concret i en total, els professionals de la Gerència Metropolitana Nord de l'ICS han rebut 31 beques Talents, corresponents tant a l'edició d'enguany del programa com de l'any passat. D'aquests, fins a 16 són per a facultatius, entre residents de l'Hospital -un total de 12- i de l'atenció primària -3-. Pel que fa a professionals d'infermeria i d'altres professions sanitàries, n'han rebut 7 professionals, 6 de l'Hospital i un de primària. També s’han donat 8 beques Trias Sapiens d'intensificació de la recerca.
El programa de beques Talents, que arriba a la 12a edició com a model d'èxit per al foment de la recerca entre el personal jove facultatiu especialista i altres professionals sanitaris, va néixer per la vocació de la Fundació Catalunya La Pedrera de retenir el talent al nostre país i fomentar la recerca; juntament amb l'Hospital i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) es van crear uns ajuts post-residència per a joves facultatius especialistes i professionals sanitaris considerats excel·lents i rellevants en cadascuna de les seves àrees d'especialització, que volguessin dur a terme un projecte de recerca amb l'objectiu de fer una tesi doctoral. Durant aquests anys s'hi han sumat altres hospitals de referència com són el Clínic Barcelona, Vall d'Hebron Institut d'Oncologia i l'Hospital Universitari de Bellvitge.
Els ajuts Talents suposen un impuls per a la realització d'aquests projectes, gràcies a l'aportació de finançament provinent tant de la Fundació Catalunya La Pedrera com de la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l'ICS i de l'IGTP. Tots els professionals reconeguts passaran a tenir un vincle amb l'IGTP, per dur a terme els seus projectes de recerca i innovació.
L'acte de lliurament dels ajuts, celebrat a la seu de la Fundació Catalunya La Pedrera, va reunir una cinquantena de joves premiats de les edicions del 2022 i 2023 per a celebrar una jornada on la divulgació científica i la recerca van ser les protagonistes. Va ser presidida per Marc Soler, director general de Professionals de la Salut, qui va estar acompanyat, entre d'altres, pel Gerent Territorial de la Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut (ICS) i representant de l'Hospital Germans Trias, Jordi Ara. També hi van assistir Jordi Barretina, director general, i Julia García Prado, directora científica, ambdós de l'IGTP.
Durant l'acte, quatre antics premiats van explicar els seus projectes. A més, Cristina Vilaplana, microbiòloga del Germans Trias i responsable de relacions institucionals de l'IGTP, va exercir de padrina de la promoció del 2022; tot plegat, un acompanyament simbòlic que agafa el relleu d'altres investigadors com Manel Puig, Eva Martínez-Cáceres o Bonaventura Clotet.
Relació de becats pel programa Talents
Facultatius:
Any 2023:
- Pablo González (Pediatria). Projecte d'innovació assistencial i recerca clínica: musicoteràpia a la Unitat Neonatal del Servei de Pediatria
- Daniel Casquete (Cardiologia). Validació analítica i clínica del primer immunoassaig per personalitzar estratègies terapèutiques en pacients amb shock cardiogènic
- Jaime Carbonell (Neurologia). Avaluació de la efectivitat clínica i canvis neurofisiològics de la dieta cetogènica en adults amb epilèpsia minoritària farmacoresistent: un estudi longitudinal prospectiu amb monitorització VEEG prolongada
- Clara Larrañaga (Neurologia). Tractament amb estimulació cerebral no invasiva de dolor crònic d'origen central
- Isabel Alfaya (Pneumologia). Disseccionant les vies col·laboraries entre la fibrosi pulmonar i el càncer de pulmó
- Cristina Blasco (Medicina Intensiva). Variabilitat de la microbiota i els metabòlits intestinals en relació amb la mortalitat i el pronòstic funcional en pacients amb hemorràgia subaracnoidea
- Maria Almazán (Medicina Familiar i Comunitària). Altaveu de pacients migrants i /o racializats en el seu contacte amb el sistema sanitari
- Abel Torrelles (Cardiologia). Medicina de precisió en la valoració de la congestió en el pacient hospitalitzat per insuficiència cardíaca – Renovació
Any 2022:
- Joan Francesc Andrés (Cardiologia). REDPRES-HF: Denervació renal en pacients amb insuficiència cardíaca amb fracció d'ejecció preservada i hipertensió arterial no controlada
- Abel Torrelles (Cardiologia). Medicina de precisió en la valoració de la congestió en el pacient hospitalitzat per insuficiència cardíaca
- Maria Puig (Digestiu). Correlació del greix mesentèric amb el risc de recurrència post-operatòria en la malaltia de Crohn (codi: MATREC)
- Sara Sentí (Cirurgia General i Digestiva). Aplicació de realitat augmentada en cirurgia hepàtica i pancreàtica: de la ficció a la realitat
- Clara Gené (Cirurgia General i Digestiva). Matriu de col·lagen integrada en n-butil-cianoacrilat: nou material de reforç anastomòtic en cirurgia colorectal
- Aroia Goicoechea (Rehabilitació). Anàlisi de la fatiga física i la debilitat muscular en població pediàtrica amb COVID-19 persistent
- Irene Ruiz (Medicina Familiar i Comunitària). El fetge gras no alcohòlic com a factor de risc per l'arteriosclerosi subclínica
- Marc Danés (Medicina Familiar i Comunitària). Trajectòries de Patrons de Multimorbiditat a l'Atenció Primària
Infermeria i altres professions sanitàries:
Any 2023:
- Marta Riera (Cardiologia). Satisfacció dels pacients portadors de Desfibril·ladors Automàtics Implantables amb un programa de seguiment remot exclusiu per part d'infermeria especialitzada. (SATURN-ICD).
- Isabel Granados (Unitat Micropigmentació Areolar). Impacte de la reconstrucció del mugró en pacients mastectomitzades, mitjançant la injecció d'àcid hialurònic reticulat (RECHIAL)
- Beatriz Díez (Hospitalització a Domicili). Impacte de la implementació de telemedicina a la HAD: Projecte e-Salut en pacients ingressats en Hospitalització a Domicili de l'Hospital Germans Trias.
- Natàlia Maella (Atenció Primària). Implementació dels microempelts autòlegs en segell en persones amb ferides de difícil cicatrització a la DAP Metropolitana Nord.
Any 2022:
- Lydia Benages (Obstetrícia i Ginecologia). Prevalença i factors associats a la durada de la lactància materna
- Lorena Segovia Navarro (Obstetrícia i Ginecologia). Estudi de l'aplicabilitat de la termoteràpia fred-calor mitjançant el cinturó WAWA Lady en gestants.
- Patrícia Barroso (Infermera Clínica del Dolor). Impacte de la implementació de la infermera de pràctica avançada en el maneig del dolor agut.
D'altra banda, la cita també ha reconegut prop d'una desena de professionals d'un altre programa d'ajuts: el Sapiens, dirigit a facultatius especialistes per a dotar-los del temps necessari per obrir nous projectes, consolidar una línia existent, o aprendre i introduir noves tècniques o tractaments assistencials. En aquest sentit, els professionals becats han estat:
Any 2023:
- Maria Hernández (Neurologia). Tractament de l'ictus en finestra estesa: optimització de la sel·l3cció radiològica i el model de trasllat en els pacients amb un ictus de 6-24h (estudi VESTA).
- Sílvia Pellitero (Endocrinologia i Nutrició). Obesity and health risk.
- Fernando Marqués (Anàlisis Clíniques i Bioquímica). Implementació assistencial de biomarcadors farmacogenòmics en pacients amb prescripció de fàrmacs psicoactius.
Any 2022:
- Elisabeth Castellanos (Laboratori Clínic). Teràpia gènica basada en modificacions del mRNA per a pacients amb neurofibromatosi tipus 2.
- Freddzia Graterol (Nefrologia). Enfocament d'assistència multicèntrica d'una unitat de nefrogenètica en 3 hospitals assistencials a l'àrea del Barcelonès Nord i Maresme i Regió Sanitària de Girona.
- Manel Cremades (Cirurgia General i Digestiva). Desenvolupament i implementació de solucions innovadores per a la seguretat, docència i assistència al Servei de Cirurgia General i Digestiva.
- Ana Rodríguez (Neurocirurgia). Cirurgia Precoç i Mínimament Invasiva en Hematomes Intracranials: Estudi Translacional Multicèntric del Paper dels Biomarcadors Inicials en el Dany Cerebral.
- Berta Soldevila (Endocrinologia i Nutrició). Caracterització d'escenaris de Programació Metabòlica Adversa: paper de la Metainflamació Materna en l'imprinting Metabòlic Fetal