Notícies

El CEEISCAT commemora 30 anys al servei de la salut pública amb una jornada centrada en els reptes futurs del VIH, les ITS i les hepatitis víriques

- Conferències, Success Stories

El Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i la Sida de Catalunya (CEEISCAT) - grup de recerca de grup de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) - va celebrar ahir els seus 30 anys de trajectòria amb una edició especial de la seva Jornada Anual, que va tenir lloc al Palau Macaya de Barcelona. Més d'un centenar d'assistents van participar en una jornada que va reunir professionals de la recerca, la salut pública i el món comunitari per reflexionar sobre els avenços aconseguits i els reptes de futur en l'abordatge del VIH, les ITS i les hepatitis víriques.

L'acte es va obrir obert amb una benvinguda institucional a càrrec de Joan Colom, subdirector general d'Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques, que ha agraït "tot el treball fet, la participació activa, i la mirada cap a la recerca". "He viscut el naixement del CEEISCAT en el context de la Conferència Mundial del Sida del 2002, i des d'aleshores hem avançat molt: la realitat del VIH avui és una altra, gràcies al compromís amb la recerca, la vigilància i les persones", afirmava. També hi va intervenir Esteve Fernàndez, secretari de Salut Pública, qui va posar en valor la capacitat de resposta del CEEISCAT, destacant la creació del centre específic a Catalunya per al monitoratge del VIH i les ITS. Va subratllar "l'aposta ferma  del centre que treballa per una salut pública basada en la capacitat de reacció i en la implicació de diferents actors, sempre amb un tret diferencial: impulsar pràctiques valentes i innovadores".

La ponència principal va anar a càrrec del professor Sten Vermund, degà del College of Public Health de la University of South Florida, qui va reflexionar sobre la importància de la ciència d'implementació per transformar l'evidència científica en polítiques públiques eficaces: "Institucions com el CEEISCAT són imprescindibles per garantir que la recerca tingui un impacte real en les vides de les persones, especialment en àmbits tan sensibles com el VIH o les ITS".

30 anys teixint xarxa des de la recerca

Un dels moments més emotius de la jornada va ser la intervenció de Jordi Casabona, director científic i fundador del CEEISCAT, que va pronunciar la ponència commemorativa "30 anys fent Salut Pública en xarxa". En la seva darrera jornada anual com a director, Casabona va voler agrair la tasca del seu equip i de totes les persones col·laboradores, tot destacant: "S'ha generat informació útil, s'han fet aportacions tècniques rellevants, hem elaborat normativa, s'ha publicat, s'ha format, i s'ha creat i potenciat una xarxa. Espero que, indirectament, hàgim tingut impacte poblacional, amb rigor científic, amb tenacitat i assertivitat, però també amb molt de respecte: respecte per la gent compromesa, pels objectius institucionals, pels recursos disponibles, i per l'evolució dels nous escenaris epidemiològics, del coneixement científic i de les tecnologies. Tant aquí com a fora".

La cloenda institucional va comptar amb Margarita García (adjunta a la Direcció de Recerca i Innovació de l'Institut Català d'Oncologia) i Jordi Barretina (director general de l'IGTP).

Quatre taules per mirar endavant

La jornada va incloure quatre taules de debat amb experts de referència:

  • Taula 1: De l'era del paper al digital - On s'ha revisat l'evolució dels sistemes de vigilància del VIH i les ITS, amb la participació de Carles Pericas (Agència de Salut Pública de Barcelona), Jacobo Mendioroz (Departament de Salut), Pere Godoy (Universitat de Lleida) i Juan Carlos Galán (Hospital Ramón y Cajal), moderats per Evelin López i Bea Blanco.
  • Taula 2: Ciència, comunitat i salut pública - Que ha explorat la col·laboració entre actors clau en la resposta a l'epidèmia. Hi ha participat Mercè Meroño (Fundació Àmbit Prevenció), Rafa Muñoz, (CEEISCAT), Sebastian Meyer (STOP) i Rosa Mansilla (Departament de Salut). La taula l'han moderat Cinta Folch i Cristina Agustí.
  • Taula 3: Reptes assistencials actuals i futurs - Amb la participació de figures clau com Josep Maria Miró (Hospital Clínic de Barcelona), Elisa Martró (IGTP), Juanjo Mascort (CAMFiC, semFYC) i Ferran Segura (PISCIS), moderats per Andreu Bruguera i Victoria González.
  • Taula 4: La recerca en xarxa com a motor d'innovació - Amb ponents com Paula Meireles (Institute of Public Health of the University of Porto), Fernando Rodríguez Artalejo (CIBERESP), Ferenc Bagyinszky (AIDS ACTION EUROPE), moderats per Laura Fernández i Nicolas Lorente.

Amb aquesta jornada, el CEEISCAT reafirma el seu compromís amb una salut pública basada en l'evidència, la innovació i la inclusió.